Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla genel 31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler için sandığa gidiyor. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlere AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Vatan Partisi, SP, TKP, BBP, HÜDAPAR, DP, HDP, BTP ve DSP olmak üzere 13 partinin katılabileceğini açıkladı. HÜDA PAR, seçime katılmama kararı aldı. YSK Başkanı Sadi Güven, 31 Mart seçimlerindeki seçmen sayısını 57 milyon 93 bin 985; sandık sayısını ise 194 bin 715 olarak açıkladı.
Yerel seçimlere gidilirken, Türkiye, ‘mükerrer seçmen’, ‘sahte seçmen’ ve ‘Suriyeli seçmen’ tartışmalarına sahne oluyor. Zira İçişleri Bakanlığı, Türk vatandaşı olan 79 bin 820 Suriyelinin 59 bin 99’unun bu seçimlerde oy kullanabileceğini açıkladı. Muhalefet partileri ise ‘seçmen usulsüzlüğü’ kaygıları taşıyor. Ancak Yüksek Seçim Kurulu “Mükerrer seçmen de sahte seçmen de hayali seçmen de yok” diyor. AK Parti ve MHP’nin kurduğu ‘Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Başkan adayının TBMM Başkanı Binali Yıldırım olması da tartışmaya sebep olan konular arasında. Yıldırım’ın adaylık sürecinde, mevcut görevinden istifa etmemesi muhalefet partilerinden tepki gördü.
Cumhur İttifakı’nın adayı Yıldırım’a karşı İstanbul’da CHP’nin adayı, İYİ Parti’nin de destekleyeceği Ekrem İmamoğlu oldu. Başkent Ankara’da ise Cumhur İttifakı’na karşı CHP ile İYİ Parti sırasıyla Mehmet Özhaseki ve Mansur Yavaş’la yarışıyor. CHP ve İYİ Parti’nin yerel seçimlerde 23’ü büyükşehir olmak üzere toplam 50 ilde işbirliği ve işbirliği olan illerdeki birçok ilçede ortak aday kararı alırken, Cumhur İttifakı çerçevesinde MHP, AK Parti’ye 27 büyükşehir, bir il, 431 ilçe belediyesi olmak üzere toplam 559 adaylığı bıraktı. HDP ise İstanbul, Ankara, İzmir dahil 7 büyükşehirde aday göstermeyecek.