Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 90 sayfalık sunuş konuşmasında Rusya ile ekonomik ilişkiler ayrı bir başlıkta yer aldı.
Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın 27 Haziran 2016'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yazdığı mektup ve akabinde gerçekleştirdikleri telefon görüşmesi sonrası Rus muhatapları ile çeşitli vesilelerle birkaç kez bir araya geldiklerini belirtti.
Geçen ay İstanbul'da Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyon 14. Dönem toplantısını yaptıklarını kaydeden Zeybekci'nin konuşma metninde şu ifadelere yer verildi.
ORTAK YATIRIM FONU KURULMASINDA SONA AŞAMAYA GELİNDİ
"Varlık Fonu'nun hayata geçmesiyle beraber, Rusya ile iki ülke yatırımlarını destekleyecek 'Ortak Yatırım Fonu' kurulmasında da son aşamaya geldik. Yıl sonuna kadar 2017-2020 dönemi Orta Vadeli Programını imzalayacağız. Bu süreçte Rusya'nın uygulamaya koyduğu yaptırım kararlarının tamamını kaldırması için girişimlerimizi sürdürüyoruz. Yakın zamanda, ükelerimiz arasında ekonomik, ticari, bilimsel, teknik ve kültürel alanda işbirligine dair Orta Vadeli Program'ın 2017-2020 dönemini hayata geçirmek amacıyla OVP'yi imzalayacağız."
RUSYA İLE OLUMLU GELİŞMELER VE DEVAM EDEN KISITLAMALAR
Zeybekci, Rusya ile ilişkileri 'olumlu gelişmeler' ve 'devam eden kısıtlamalar' olarak iki başlık altında dile getirdi. Konuşma metninde bu konular ise şöyle anlatıldı:
"Olumlu gelişmeler;
— Rus-Türk Karma Ekonomik Komisyonu 14. Dönem toplantısı yapıldı
— Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması'nın 2017 yılı sonuna kadar imzalanması
— 2017-2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) imzalanacak
— Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulmasına ilişkin görüşmeler
— Türkiye'ye yönelik tur satışı tarifesiz (charter) uçak seferlerinin başlatılması
— 55 Türk firması ve 6 Türk bankasının Türk işçi ve personel çalıştırmasına izin verildi. 7 Ekim 2016 tarihli Kararname ile bu listeye 8 Türk firması daha eklendi
— 9 Ekim 2016 tarihli Kararname ile 5 tarım ürününün ithalat yasağı kaldırıldı.
Devam eden kısıtlamalar;
— Çoğu yaş meyve sebze için ithalat yasağı,
— Vize Muafiyet Anlaşmasının askıya alınması,
— Türk firmalarına 6 sektörde faaliyet yasağı,
— Türk personel çalıştırılmasına yönelik kısıtlamalar,
— İkili geçiş belgelerinin 9 binden 2 bin'e düşürülmesi"
Zeybekci, ayrıca hizmet ticareti ve yatırım anlaşması için 3. Tur müzakereleri geçen ay İstanbul'da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 2017 yılı sonuna kadar sonuçlandırma yönünde Rus muhatapları ile mutabık kaldıklarını da vurguladı.
Ekonomi Bakanı, AB'den ayrılma kararı alan İngiltere ile serbest ticaret anlaşması konusunda görüşmeler yaptıklarını da söyledi. Zeybekci, "İngiltere ile yapmış olduğumuz görüşmelerde çok önemli kararlar aldık. Şu anda resmi ve teknik görüşmelerimizi başlattık. İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrıldığı anda Türkiye ile İngiltere arasında AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmamızın kapsamında, sanayi, hizmetler, gıda ve tarımı kapsamak kaydıyla çok geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının aynı gün devreye girmesi üzerinde anlaştık" diye konuştu.
ÜLKE STRATEJİLERİ OLUŞTURULDU
Zeybekci, ihracatı geliştirmek için ülke spesifik eylem planları ve stratejileri de oluşturduklarını da vurgulayarak, 2016-2017 yılları için 15 hedef, 33 öncelikli ülke belirlediklerini belirtti.
Zeybekci ayrıca belirli kriterleri göz önüne alarak ABD'yi "odak ülke" olarak seçtiklerini, hedef ülkelerden Çin, Japonya ve Hindistan başta olmak üzere birçok ülke için ülke bazında önümüzdeki 3 yılı kapsayan eylem planları hazırladıklarını anlattı.