Pyongyang’ın dünyanın en kalabalık metropollerinden Seul'e erişebilecek yüzlerce top mermisi ve roket fırlatma kapasitesine sahip olduğuna dikkati çeken Mattis, "Eğer sorunu diplomatik yollardan çözemezsek, gerginlik çatışmaya dönüşürse, bu felaket olur” dedi.
Sec. Mattis: War with North Korea would be "catastrophic" pic.twitter.com/6tg4pOqkY5
— Face The Nation (@FaceTheNation) May 28, 2017
Kuzey Kore'nin yalnızca Güney Kore'ye değil bölgesinde Japonya, Çin ve Rusya ilke ABD'ye de doğrudan tehdit oluşturduğunu ifade eden Mattis, "(Kuzey Kore'nin) söylemi ve niyeti gayet açık. Tehdidin kesinleştiğini söylemek için nükleer başlık taşıyan kıtalararası bir füzeye sahip olmalarını beklememize gerek yok" diye konuştu.
ABD'nin bu konudaki kırmızıçizgisinin ne olacağı sorulan Mattis, "Biz, Kuzey Kore'yi bugün dahi doğrudan tehdit sayıyoruz. Özgül tehdide gelince, bunun için bir takvim belirlemek istemiyorum. Şu anda özellikle sessiz kalmayı tercih ediyorum, çünkü Kuzey Korelilerin dahi bildiğini sanmadığımız şeyleri biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Mattis’in bu açıklamalarından saatler sonra Kuzey Kore bir füze denemesi daha gerçekleştirdi. Yerel saatle 05.39'da fırlatılan füze, 450 kilometre yol kat ettikten sonra Japonya açıklarında denize düştü.
Öte yandan Mattis, Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından ilişkilerin gerildiği NATO’ya ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Rusya’nın NATO’yu bir tehdit olarak görmediğini söyleyen Mattis, şöyle konuştu: “Şu anda, Rusya’nın geleceği Avrupa’ya bağlı olmalı. Neden NATO’yu bir tehdit olarak görsünler ki? Açıkça, NATO (Rusya için) bir tehdit değil. Ama şimdi, Rusya, pek çok sebepten dolayı, stratejik bir rakip olmayı seçiyor. Ama uzun lafın kısası, NATO bir tehdit değil ve bunu onlar da biliyor. Bundan şüphe duymuyorlar.”
Sec. Mattis on Russia: NATO is not a threat and they know it pic.twitter.com/bTsiwCfKaM
— Face The Nation (@FaceTheNation) May 28, 2017
Mattis, ayrıca eski ABD başkanları George W. Bush ve Barack Obama dönemlerinde NATO gücüne bağlı hizmet veren bir asker olduğunu, bugünse ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin savunma bakanı olarak Brüksel’e gittiğini söyledi ve bunun ‘NATO ülkelerine verilen tutarlı bir mesaj olduğunu’ savundu.
Son 5 ila 10 yıl içinde savunmaya harcanan bütçenin arttığını da kaydeden Mattis, “NATO ülkeleri, dünyanın en iyi savunmasını alıyor. Bizim elimizdeyse sadece bir banka gibi bununla baş etmeye gönüllü olmak var. Eğer bundan bir şey elde etmek istiyorsanız, bir şeyler de vermelisiniz” dedi.