FÜZE, JAPONYA'NIN MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGESİNE DÜŞTÜ
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Suga "Füze Wonsan'dan fırlatıldı ve Sado adasının 563 km uzağına, Oki adalarının ise 305 km uzağına düştü" dedi.
Suga, yerel saatle 05.40'ta fırlatılan ve Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine düşen füze nedeniyle Tokyo'nun Pyongyang'ı güçlü bir şekilde protesto ettiğini de aktardı.
Japonya Savunma Bakanı Tomomi İnada da "Füzenin uçuş menzilini temel alarak bunun Scud (seyir) tipi bir füze olduğunu varsayıyoruz" dedi.
Sözcü Roh Jae-cheon "Füze 120 km yüksekliğe ulaştı. Şu ana kadar en az bir adet füze fırlatıldığını değerlendiriyoruz ancak füze sayısını analiz ediyoruz" dedi.
ABD Pasifik Komutanlığı füzenin düşmeden önce 6 dakika boyunca uçtuğunu aktarırken, Beyaz Saray konu hakkında ABD Başkanı Donald Trump'ın bilgilendirdiğini duyurdu.
'ABD İLE BİRLİKTE ÇALIŞARAK KUZEY KORE'Yİ CAYDIRMA AMAÇLI ÖZEL ÖNLEMLER ALACAĞIZ'
Başbakan Şinzo Abe ise yaptığı kısa açıklamada Pyongyang'ın 'süregiden provokasyonlarına' karşı diğer ülkelerle birlike harekete geçme sözü verdi.
Abe, "Son G7 zirvesinde kabul ettiğimiz gibi Kuzey Kore konusu uluslararası toplum açısından en önemli önceliklerden biri. ABD ile birlikte çalışarak Kuzey Kore'yi caydırma amaçlı özel önlemler alacağız" dedi.
RUSYA'DAN KINAMA VE İTİDAL ÇAĞRISI
ÇİN'DEN KUZEY KORE'YE DİYALOG ÇAĞRISI
Çin Dışişleri'den yapılan açıklamada da Kuzey Kore'nin BM anlaşmalarına aykırı olan füze denemesine karşı olunduğu belirtildi.
Açıklamada Kuzey Kore'ye diyaloğa dönülmesi için gerekli koşulları sağlaması çağrısı yapılarak "Kore Yarımadası'ndaki mevcut durum karmaşık ve hassas. Tüm tarafların sakin olmalarını ve soğukkanlılıklarını korumalarını umuyoruz" dendi.
3 HAFTA İÇİNDE 3. FÜZE DENEMESİ
Kuzey Kore, 21 Mayıs'ta orta menzilli Pukguksong-2 füzesini fırlatmıştı.
Moon sadece yaptırım politikasının Kuzey Kore'nin giderek artan nükleer ve balistik füze programınından kaynaklanan tehdidi durdurmayacağı görüşünü savunuyor.
Birleşmiş Milletler, nükleer silah geliştirme programına sahip Pyongyang yönetimine balistik füze teknolojisi geliştirmeyi ve kullanmayı yasaklamıştı.
Pyongyang yönetimi, yasağa ve uygulanan yaptırımlara karşın füze denemelerini sürdürüyor.
Kuzey Kore'de Sovyetler Birliği döneminden kalma çok sayıda kısa menziilli Scud füzesi bulunduğu sanılıyor.