Gaziantentep Nizip'te Suriyelilerin kaldığı mülteci kampında 30 çocuğun cinsel istismara uğradığının ortaya çıkmasının ardından, Antep-Kilis Tabip Odası kampla ilgili sağlık raporu hazırladı. Kampta, en büyük sorunun çocukların istismara uğraması olduğu belirtilen rapora göre, ''Yürüme çağına henüz gelmiş 1-2 yaşındaki çocuklar istismara uğruyor.''
Gaziantep-Kilis Tabip Odası'nın raporuna göre, çocuklara uygulanan istismar en yaygın olarak aile içinde yaşanıyor.
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, raporda, "İstismar eden genellikle baba. Babaların öz çocuklarına istismar uyguladığına dair yaygın kanının mevcut olduğunu tespit ettik. Durumu daha vahim hale getiren ise istismar mağdurlarının bazılarının yürüme çağına yeni gelmiş 1-2 yaş çocuklar olması. Bir başka sorun ise büyük çocukların, küçük çocuklara uyguladığı istismar. Bu konu da azımsanmayacak bir oranda. Üstelik çoğunlukla da gizlenmektedir" ifadelerine yer verildi.
'CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR OLUŞABİLİR'
Kampta çok eşlilik ve erken yaşta evlilik yaşandığı, kadın ve çocuk istismarı nedeniyle cinsel yolla bulaşan hastalıkların da oluşabileceği öngörülen raporda, çocuk istismarının yerleşim şeklinden kaynaklı faktörler ile yaygınlaştığı bildirildi.
Tabip Odası, kampta yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
"Kamptan gelen kürtaj ya da düşüklerin kadın istismarı açısından da değerlendirilmesi gereklidir. Hem çocuklara hem de kadınlara yoğun etkin bir şekilde psikososyal destek ve eğitim verilmelidir.
İstismara uğrayanlar rehabilitasyon programına alınmalıdır. Çadır yaşam alanları toplum sağlığı ve çevre sağlığı açısından konteyner kente dönüştürülmelidir. Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar açısından rutin olarak sağlık hizmetlerinin hekim tarafından verilmesi gerekir. Alana hakim olmak açısından sürekli bir hekimin bulunması gerekmektedir. Hasta kayıtları olmalı ve düzenli tutulmalıdır. Sevk işlemleri personel refakatinde olmalıdır. Hasta sevk sırasında personel nezaretinden çıkmamalıdır. Gereğinde adli tabiplik ile ilgili işlemler hızlandırılmalıdır. Aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde önerilmeli ve eğitimleri verilmelidir.Gerekli ve yeterli malzeme bulundurulmalıdır."