Sputnik haber ajansına konuşan Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Enerji Politikaları Araştırma Grubu (EPRG) uzmanlarından Dr. Chi Kong Chyong, Avrupa'nın, Gazprom'un çağrısını duyup gerekli altyapı düzenlemelerini yapacağı görüşünde, ancak Avrupa'da doğalgazın bir yerden diğerine sevk edilmesine olanak veren tranfer sistem operatörlerinin, böyle büyük projeler için yeterli olmadığını söyledi.
EPRG uzmanlarından Marc Ozawa ise 'Türk Akımı'nın bir parçası olarak Türkiye'de bir gaz dağıtım merkezi oluşturulmasının ülkenin jeopolitik rolünü değiştirebileceğini belirtti. Türkiye'yi bir gaz dağıtım merkezi olarak düşünmenin kendisine ilginç geldiğini belirten Ozawa, "Türkiye'nin, Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hattının bir parçası olduğunu ve Orta Asya üzerinde de bir gaz dağıtım merkezi gibi olduğunu unutmamak gerek" dedi.
"TÜRKİYE'NİN İMAJINA YANSIYACAK"
Rusya'dan Türkiye'ye kadar uzanacak yeni bir doğalgaz koridoru (Türk Akımı) oluşturulması ve Avrupa'ya Ukrayna üzerinden gönderilen gazın bu yeni koridora yönlendirilmesi kararı, Aralık 2014'te duyurulmuştu.
Aralık ayında Ankara'ya gelen Rusya lideri Vladimir Putin, Rus doğalgazının direkt olarak Avrupa ulaşması için hazırlanan Güney Akım projesine, Avrupa'nın isteksizliği nedeniyle devam edemeyeceklerini, bunun yerine Türkiye'ye uzanacak yeni bir boru hattı inşa etmek istediklerini söylemişti.