EKONOMİ

Maaşlara zam hesabı sürerken IMF'den Türkiye'ye kritik uyarı: 'Daha fazla sıkılaştırmaya hazır olun'

IMF, ücret artışlarında sıkı para politikalarından taviz verilmemesi gerektiğini vurgularken, enflasyonun kontrol altına alınması için Türkiye'nin daha fazla sıkılaştırma adımları atmaya hazır olması gerektiğini belirtti. IMF'nin bu açıklamaları, 2025 yılında yapılacak maaş zamlarını bekleyen milyonlarca çalışan ve emekliyi yakından ilgilendiriyor.
Sitede oku
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisi hakkında kritik değerlendirmelerde bulundu.

Zam beklentileri sürüyor

Türkiye, 2025 maaş zamlarını ve yeni vergi düzenlemelerini tartışırken, IMF’nin açıklamaları çalışanları endişelendirdi. Enflasyon beklentilerine odaklanan asgari ücretli, memur ve emekli kesimler, zam hesapları yaparken, IMF’nin sıkılaştırma vurgusu bu süreçte dikkat çekti.

IMF'den kritik uyarılar

IMF’nin 27 Eylül'de tamamladığı Türkiye'ye ilişkin 4. madde konsültasyonunda, Türkiye'nin mali duruşunun sıkılaştığına dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, geçen yıl boyunca alınan ekonomik kararların güveni yeniden canlandırdığı, kredi notlarını güçlendirdiği ve ekonomik dengesizliklerin azaltıldığı ifade edildi.

Enflasyon tahmini: 2025’te yüzde 24

IMF, 2025 yılı için enflasyon tahminini yüzde 24 olarak açıkladı. Türkiye’nin iç talepteki daralmaya rağmen enflasyonu düşürme yolunda adımlar atması gerektiğini belirten IMF, Merkez Bankası’nın bu süreçte sıkı para politikasını sürdürmesinin kritik olduğunu vurguladı.

Ekonomik Büyüme ve İşsizlik Tahminleri

Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3, 2025’te yüzde 2.7 oranında büyümesinin beklendiği açıklamada, işsizlik oranının ise 2025 yılında yüzde 9.9’a yükseldikten sonra kademeli olarak düşeceği öngörülüyor.

Daha fazla reform çağrısı

IMF, Türkiye’nin yapısal reformlar konusunda daha fazla adım atması gerektiğine dikkat çekerek, finansal istikrarın korunması ve mali reformların hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Mali Eylem Görev Gücü’nün gri listesinden çıkmanın olumlu bir gelişme olduğu belirtilirken, uzun vadeli büyüme için kapsayıcı politikaların önemi vurgulandı.
IMF'nin bu değerlendirmeleri, Türkiye ekonomisindeki dengesizlikleri azaltma ve enflasyonla mücadele sürecinde atılacak adımların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.
EKONOMİ
Milyonlarca kişiye yeni vergi: Kredi kartlarından, gayrimenkul ve araç alımında savunma sanayii için para çekilecek
Yorum yaz