https://anlatilaninotesi.com.tr/20220526/yaz-aylarinda-salmonella-riski-artiyor-yumurta-tavuk-sut-urunlerinde-ureyebilir-1056705209.html
Yaz aylarında salmonella riski artıyor: 'Yumurta, tavuk, süt ürünlerinde üreyebilir'
Yaz aylarında salmonella riski artıyor: 'Yumurta, tavuk, süt ürünlerinde üreyebilir'
Sputnik Türkiye
Dr. Karaali, "Sokakta satılan, uzun süre yüksek ısıda kalmış yiyeceğin bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte yumurta, tavuk ve... 26.05.2022, Sputnik Türkiye
2022-05-26T14:46+0300
2022-05-26T14:46+0300
2022-05-26T14:59+0300
salmonella bakterisi
yaşam
süt
yumurta
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e6/05/1a/1056705079_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_9e77faa547504c47eb52ddc396fb0090.jpg
Havaların ısınmasıyla birlikte dışarıda tüketilen besinlerin sağlığa tehdidi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar güneşe ve sıcağı maruz kalan yiyeceklerin bozularak insan sağlığına zarar verebileceğini belirtti. Yaz aylarında ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle hastaneye başvurularda artış yaşandığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karaali, sıcak havalarda sokakta satılan besinlerin bozulmasıyla ilgili uyarılarda bulundu.‘İshal, kusma, bulantı şikayetlerinin artma sebebi iyi korunmamış besinler’Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karaali, "Yaz ayları ile birlikte, etrafımızda duyuyoruz, hastanelere ishal, kusma, bulantı şikayetiyle başvuran hasta sayısında artış oluyor. Bunun da ana sebebi iyi korunmamış besinlerin tüketilmesi. Uygun şartlarda yapılmış besinleri uygun şekilde saklamıyorsak bunlar içerisinde bakteriler üreyebilir. Bu bakteriler vücudumuzda hastalığa sebep olabilir" dedi.‘Sokakta satılan ürünler uzun süre sıcak ısıda kalmışsa bozulma ihtimali yüksektir’Özellikle yaz aylarında besinlerin uygun şekilde saklanması gerektiğini söyleyen Karaali, "Mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ısı gerekiyor. Yüksek ısıda saklanan tavuk bozulması çabuk olan üründür. Uygun şartlarda saklanmamışsa, sokakta satılan, uzun süre yüksek ısıda kalmış yiyeceğin bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Açıkta satılan dondurmalar riskli, tatlılardan özellikle çikolatalı krema olan tatlıların bozulması çok daha hızlı oluyor. Mayonez, çok hızlıca bozulabiliyor, dolayısıyla sokakta satılan ürünler uygun şartlarda saklanmamışsa yaz aylarında çok daha çabuk bozulabilir" diye konuştu.Rıdvan Karaali, "Yaz aylarında tüm ürünlerde risk mevcut. Ürünün görselinde bir anormallik varsa, muhakkak dikkat etsinler. Koku, tat ve görselde ürünün kendisi dışında bir durum var ise bunları tüketmemek gerekir. O ürünün yaz ayında ne kadar dışarıda olduğunu bilemeyebiliriz. Saklama koşullarının sağlandığı yerlerden tüketim yapılmasına dikkat etmek gerekir. Tüm ürünlerde, özellikle yumurta, tavuk ve süt ürünü içeren ürünlerde salmonella mikrobu üreyebilir" dedi.
https://anlatilaninotesi.com.tr/20220523/dondurmadaki-kristal-tehlike-ishal-ates-kusma-halsizlik-belirtileri-gorulebilir-1056592953.html
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e6/05/1a/1056705079_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_8ccb7a28eadf380423acb8a79455fb57.jpgSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
salmonella bakterisi, süt, yumurta
salmonella bakterisi, süt, yumurta
Yaz aylarında salmonella riski artıyor: 'Yumurta, tavuk, süt ürünlerinde üreyebilir'
14:46 26.05.2022 (güncellendi: 14:59 26.05.2022) Dr. Karaali, "Sokakta satılan, uzun süre yüksek ısıda kalmış yiyeceğin bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Sıcaklıkların artmasıyla birlikte yumurta, tavuk ve süt ürünlerinde salmonella mikrobu üreyebilir" dedi.
Havaların ısınmasıyla birlikte dışarıda tüketilen besinlerin sağlığa tehdidi yeniden gündeme geldi. Uzmanlar güneşe ve sıcağı maruz kalan yiyeceklerin bozularak insan sağlığına zarar verebileceğini belirtti. Yaz aylarında ishal, kusma ve bulantı şikayetleriyle hastaneye başvurularda artış yaşandığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karaali, sıcak havalarda sokakta satılan besinlerin bozulmasıyla ilgili uyarılarda bulundu.
‘İshal, kusma, bulantı şikayetlerinin artma sebebi iyi korunmamış besinler’
Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karaali, "Yaz ayları ile birlikte, etrafımızda duyuyoruz, hastanelere ishal, kusma, bulantı şikayetiyle başvuran hasta sayısında artış oluyor. Bunun da ana sebebi iyi korunmamış besinlerin tüketilmesi. Uygun şartlarda yapılmış besinleri uygun şekilde saklamıyorsak bunlar içerisinde bakteriler üreyebilir. Bu bakteriler vücudumuzda hastalığa sebep olabilir" dedi.
‘Sokakta satılan ürünler uzun süre sıcak ısıda kalmışsa bozulma ihtimali yüksektir’
Özellikle yaz aylarında besinlerin uygun şekilde saklanması gerektiğini söyleyen Karaali, "Mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ısı gerekiyor. Yüksek ısıda saklanan tavuk bozulması çabuk olan üründür. Uygun şartlarda saklanmamışsa, sokakta satılan, uzun süre yüksek ısıda kalmış yiyeceğin bozulma ihtimali çok çok yüksektir. Açıkta satılan dondurmalar riskli, tatlılardan özellikle çikolatalı krema olan tatlıların bozulması çok daha hızlı oluyor. Mayonez, çok hızlıca bozulabiliyor, dolayısıyla sokakta satılan ürünler uygun şartlarda saklanmamışsa yaz aylarında çok daha çabuk bozulabilir" diye konuştu.
Rıdvan Karaali, "Yaz aylarında tüm ürünlerde risk mevcut. Ürünün görselinde bir anormallik varsa, muhakkak dikkat etsinler. Koku, tat ve görselde ürünün kendisi dışında bir durum var ise bunları tüketmemek gerekir. O ürünün yaz ayında ne kadar dışarıda olduğunu bilemeyebiliriz. Saklama koşullarının sağlandığı yerlerden tüketim yapılmasına dikkat etmek gerekir. Tüm ürünlerde, özellikle yumurta, tavuk ve süt ürünü içeren ürünlerde salmonella mikrobu üreyebilir" dedi.