Sputnik'e açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Uzmanı Can Baydarol'a göre karar, bu denli olumsuz olmasa da yeterli değil. Baydarol, söz konusu adımı NATO tarafından Türkiye'nin ağzına çalınmış bir parmak bal olarak tanımlıyor:
"Bu, Türkiye'ye sus payı vermek için alınmış bir karar gibi görünüyor. Çünkü, Türkiye NATO'nun varlık nedenini sorguluyor bir süredir. Bu hamle, oldukça sembolik. Erdoğan, gerekli siyasi mesajları verecektir Brüksel'de."
NATO'nun ‘savunma değil saldırı' birliğine dönüştüğüne değinen Baydarol "IŞİD'e karşı bir araya gelip de tepki verdiğin zaman savunma değil saldırı stratejisi uygulamak demek. Zaten, Bosna Hersek'e yönelik müdahalesinden bu yana NATO'nun saldırı stratejisi tartışılıyordu. Bu tutum yeni değil" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, NATO'yla ilgili çelişkili ifadelerinin bulunduğuna değinen Baydarol "Trump, başkanlığa seçilir seçilmez, NATO'nun modası geçmiş bir örgüt olduğunu söylemişti. Zirveye gelirken de NATO'nun önemini vurgulayan konuşmalar yaptı. Dolayısıyla ABD'nin bile NATO'da kalıp kalmayacağı belli değil. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde ortaya belirsizlik söz konusu ve çok fazla öngörüde bulunmak mümkün değil" dedi.
Sputnik'e konuşan Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu "NATO'nun fonksiyonu zayıflar ve mevcudiyeti sorgulanırken NATO'nun teröre karşı tavır almada NATO'nun devreye girmesini, hala bir işe yaradığını gösteriyor" dedi.
Örgütün bu adımını ‘olumlu' olarak niteleyen Kuloğlu "IŞİD'le mücadele sadece Suriye'de değil ayrıca Irak'ta, terör cephesinde, Avrupa'da yani çok büyük bir sahada verilmeli. Bu durumdan da NATO ülkeleri en çok etkilenen ülkeler. Bu olumlu ve uygun bir hamle" ifadelerini kullandı.
NATO'nun IŞİD'le mücadele kararının ABD'nin Halk Koruma Birlikleri'ne (YPG) verdiği desteği geri çekmesiyle sonuçlanabileceğini aktaran Kuloğlu "NATO'nun imkanlarının IŞİD'le mücadelede kullanılması söz konusu olacağından belki de ABD, YPG'ye verdiği destek konusunda bir geri adım atabilir. Bu da Türkiye açısından müspet bir gelişme olarak değerlendirilebilir. PYD'ye verilen desteğin PKK üzerinden Türkiye'ye karşı silah olarak kullanıldığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, ABD'nin olası geri adımı da Türkiye için önemli" diye konuştu.
NATO'nun bu hamlesinin Almanya ve Türkiye arasında yaşanan İncirlik Üssü krizine yönelik herhangi bir etkisi olmayacağını savunan Kuloğlu "Bu mesele iki ülke arasındaki bir mesele. Almanya, IŞİD karşıtı koalisyonun bir parçasıyken şimdi de NATO üyesi olarak operasyonlara destek verecek. Almanya, bu desteği İncirlik'ten verebilir. Ama istemiyorsa da, desteğini gitsin başka bir üsten versin" diye ekledi.