Peki Alman askerlerinin İncirlik’te bulunmasının Türkiye açısından ne gibi somut faydaları olabilir? Yarın Brüksel’de yapılacak olan NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin Almanya ve NATO’nun diğer üye ülkeleriyle gerginleşen ilişkileri masaya yatırılabilir mi?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Dış Politika Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Programlar Başkanı Emekli Büyükelçi Oktay Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Tabii biz Türkiye’nin Almanya ile ikili ilişkilerinin çok iyi olmasını bekleriz. Çünkü orada 3 milyon kadar Türkiye’den gitmiş insan var. Tarih içinde de çok yakın ilişkilerimiz olmuş bir ülke. Ama asıl önemlisi, Türkiye ve Almanya, her ikisi de NATO üyesi. Türkiye, NATO müttefiki olarak sadece Almanya’dan değil, diğer üye ülkelerden de kendisiyle olan ilişkilerinin iyi olmasını ve kendisine yönelik anlayış gösterilmesini bekler. Ancak çoğu zaman bu konuda maalesef beklentilerin altında bir ilişki düzeyinin olduğunu görüyoruz. Türkler tabii bundan rahatsız.
Alman güçlerinin İncirlik üssünde konuşlanması da bu müttefiklik ilişkisi içinde olmuştu. Eğer ittifak içinde birçok konuda anlaşılamıyorsa o zaman bu müttefiklik ilişkisini sürdürmenin de biraz güç olacağı anlaşılıyor. Almanların da bunu bu açıdan değerlendirmelerini doğrusu bekleriz.
Almanya’nın, Suriye’deki IŞİD terör örgütüyle mücadelede Türkiye ile ortak hareket ettiği düşünülüyor. Ondan dolayı İncirlik üssünde konuşlanmalarına izin verilmiş bulunuyor. Tabi Almanların da, askerleri olan bir üssü ziyaret etme isteklerini anlayışla karşılamak lazım. Ama Türkiye’nin hassas olduğu konularda Almanya’nın aynı duyarlılığı göstermemesi ciddi bir anlaşmazlık konusu. Bununla ilgili önümüzdeki NATO zirvesi öncesinde bir uzlaşma sağlanıp bu konunun zirvedeki gündem maddelerinden biri olmaz diye ümit ediyorum.
Peki Almanya’nın Silahlı Kuvvetlerinin İncirlik’te bulunmasının, Türkiye açısından ne gibi somut faydaları olabilir?
Almanya’nın Silahlı Kuvvetlerinin İncirlik’te bulunmasının Türkiye açısından doğrudan bir faydası yok tabi. Ama işte IŞİD’le ortak bir mücadele yürütüldüğü düşünülüyor. Aslında o ortaklık da ne kadar ciddi bir işbirliği içinde yürütülebiliyor, ondan da emin değiliz. Çeşitli konularda Türkiye, yalnız bırakıldığı hissi içinde. IŞİD’le ortak mücadelenin, karşılaşılan sorunları asgari düzeyde tutabilmek için zahiri de olsa ittifak içinde yürütülen bir harekat diye düşünüyoruz. Türkiye buna öyle yaklaşıyor. Bence Almanya’nın da bunu anlaması ve işbirliğinin karşılıklı olması gerektiğini görmesi lazım.