Peki taraflar köprüleri atar ve Almanya gerçekten İncirlik'ten vazgeçer mi? Sputnik'e konuşan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Hava Korgenerali Dr. Erdoğan Karakuş'a göre bu ihtimal neredeyse imkansız. Karakuş, İncirlik'in Almanya açısından vazgeçilmez olduğunu şu sözlerle savunuyor:
‘ALMANYA İNCİRLİK'TEN VAZGEÇEMEZ'
"Almanya; Suriye, Irak ve genel anlamda Ortadoğu'da rol almak istiyor. Bununla ilgili olarak iki konumda güçlü olmak istiyor. Bunlardan birisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Çünkü Türkiye'nin KKTC hava sahasını AB ele geçirmek istiyor ve Almanya da bunda büyük bir rol oynamak istiyor. O yüzden Türkiye'de kalma arzusu büyük."
Almanya'nın NATO içerisinde başat rol oynama isteği olduğuna değinen Karakuş "Fransa'nın da İngiltere'nin de birlikten ayrılma isteğinin başında özellikle Akdeniz'deki, Kıbrıs, Malta ve Cebelitarık'taki menfaatlerini Almanya'ya kaptırmak istememeleri yatıyor. Bu yüzden AB'den çıkışı İngiltere'ye avantaj sağlıyor. Almanya da Türkiye'yle iyi ilişkiler içerisinde olmalı ki güç kaybetmesin" dedi.
Ürdün'deki olası bir üssün İncirlik'e alternatif olamayacağını söyleyen Karakuş "Almanya istiyorsa AWACS uçaklarını çekebilir, neticede Türkiye'nin dört tane kendine ait AWACS uçağı var. Ama Ürdün'deki olası bir üssün İncirlik'e rakip olmayacağının onlar da farkındadır. Çünkü Ürdün'den Akdeniz'e çıkma zorluğu ortada. Halbuki İncirlik'ten Suriye'ye, İran'a veya Irak'a rahatlıkla müdahale edilebilir" diye konuştu.
Vatan Partisi Genel Başkanı ve Aydınlık gazetesi yazarı Doğu Perinçek, Türkiye ve Almanya'nın ilişkilerinin iyi yönde seyretmesinin önemine "Almanya, bizim ticarette üçüncü büyük ortağımız, ihracatta ise birinci. Üstelik ABD'nin tehditlerine, baskılarına ve müdahalelerine karşı, Almanya da yüzünü Rusya'ya ve Çin'e döndürdü; tıpkı Türkiye gibi Avrasya içinde yer almaya başladı. Bunlar ilişkilerin düzgün gitmesi için önemli sebepler; anlaşmazlık içinse büyük bir sebep yok" dedi.
Almanya'nın İncirlik'te bulunmasını ‘anlamsız' olarak niteleyen Perinçek "İncirlik Üssü, Türkiye toprağıdır. Bu üsten kalkan uçakların Türkiye'yi bölmekle görevlendirilmiş PKK, PYD ve YPG'ye destek olması veya Irak ve Suriye'nin bölünmesini amaçlaması hiç bir şekilde kabul edilemez. İncirlik Üssü ABD'ye kapatılmalıdır. Aynı durum Almanya için de geçerli. Almanya'nın hangi çıkarı var ki Ortadoğu'da ABD'yle hareket etsin? Almanya, bunu gözden geçirmeli. Almanya, PKK'ya olan desteğine son verirse, sanıyorum sorunlar hızla çözülecektir. Almanya'nın Ortadoğu'daki bölücü ABD siyasetine de katkı sağlamamalı" diye konuştu.
Perinçek "Türkiye'nin toprak bütünlüğü konusunda kararlı bir politika izlediğini kanıtlayacak adımlar atarsa ve Çin, Rusya, İran ve Irak'la ilişkilerini güçlendirirse herkes Türkiye'yi anlamak zorunda kalacak. Türkiye, PKK'yı temizleyip, PKK'yı piyon olarak kullanan siyaset anlayışını engellerse, sorunlar çözülür. Ama bu NATO Zirvesi'nden önemli bir değişiklik çıkacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
‘ALMANYA AWACS UÇAKLARINI DEĞİL PKK'YA DESTEĞİ ÇEKSİN'
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in erken uyarı uçakları AWACS'ları geri çekebileceklerini ifade ettiğini hatırlatılması üzerine Perinçek "Almanya AWACS uçağını çekmekle Türkiye'yi tehdit edeceğine, PKK'ya olan desteğini çeksin" dedi.
İncirlik krizinin Almanya-Türkiye değil NATO-Türkiye krizi olarak adlandırılabileceğini ifade eden Perinçek "NATO, Türkiye'yi bölen bir örgüt, savunan bir örgüt değil. Çünkü Türkiye'yi bölenlere yardım ediyor. Bu yönüyle NATO, emperyalist bir pakt olarak değerlendirmelidir. Bu bile başlı başına kriz sebebidir. Kaldı ki ABD'nin NATO'nun patronu olması paktın içinde bile kriz yaratıyor. NATO aracılığıyla ABD, birçok ülkeyi kontrol altında tutuyor. Yani kriz, Türkiye'nin değil ABD'nin tavrından kaynaklı. Söz konusu kriz, NATO'yu da parçalayacak" diye ekledi.