Ahmet Davutoğlu'nun yeni binyılın başında ‘Stratejik Derinlik' kitabında ayrıntılarla anlattığı strateji, başta Ortadoğu'da olmak üzere çatışmacı politikaya dönüştü. Resmiyette İslamcılara karşı mücadeleden yana konuşan ama uygulamada onları destekleyen, onlarla ticaret yapan ve Suriye ile Irak'ta Kürtlere karşı savaşan Türk yönetiminin politikası başarısızlık üzerine başarısızlıklar yaşıyor.
Sırbistan Balkanların anahtarıdır ve Davutoğlu bunu biliyor. Bu yüzden böyle bir anda ziyaret hedefi oldu. Türkiye daha önce Sırbistan'ın ekonomik ve politik hayatında yer alma isteğini dile getirmişti. Yatırımlar ve barış girişimlerinden bahsedilmişti. Yani Türkiye, Balkanlarda ve Sırbistan'da kendini en güçlü oyuncu, en büyük yatırımcı ve politik anlamda parçalanan başkanları birleştiren bir nevi eksen olarak görüyordu.
Ama laf çok iş yok. Bugüne kadar Ankara'nın açıklamalarından Belgrad'a hiçbir faydası dokunmadı.
Belgrad Uluslararası Politika ve Ekonomi Enstitüsü'nden siyaset uzmanı Slobodan Yankoviç, Türkiye'den Sırbistan'a yapılan yatırım toplamının yaklaşık 30 milyon euro olduğunu söyledi.
‘TÜRKLERİN FABRİKASINDAKİ KOŞULLAR ASYA'DAN BİLE KÖTÜ'
Sputnik'e konuşan Yankoviç, "Bu arada Leskovats kentinde Türklerin yatırım yaptığı tekstil fabrikasındaki iş koşulları Asya ülkelerinden daha kötü" dedi.
Yankoviç, "Davutoğlu kitabında, Türkiye'nin Sırbistan'a yatırım yapmaması gerektiğini net bir şekilde yazdı. Sırbistan'ın Türkiye'nin etki alanına dahil edilmesi ancak bununla birlikte yatırımların sadece komşu ülkelere, Macaristan, Hırvatistan ve Romanya'ya yapılması gerekiyormuş. Sırbistan'ın bu alana girebilmesi için önce acınacak ekonomik duruma düşmesi gerekiyormuş. Bu anlamda, Türkiye'nin Sırbistan'ın ekonomik iyileşmesine yardım etmemesi gerekiyormuş" diye konuştu.
"Politik anlamda, Davutoğlu'nun Belgrad ziyaretine Türkiye ve Rusya arasında yaşanan gerilim bağlamında bakmak lazım" diyen Sırp gazeteci George Vukadinoviç, Sputnik'e açıklamasında, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Bu ziyaret sırasında Türk tarafının, şu anda sıfıra indirgenen Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinde Belgrad'ın arabuluculuğuna yönelik zemin yoklama üzerinde durmasına hiç şaşırmam."
Ankara'nın, Sırp-Türk ilişkilerini bir üst seviyeye yükseltmek istediğini, bu yüzden Belgrad'ın ihtiyatlı davranması gerektiğini kaydeden Vukadinoviç, Türkiye'yle aşırı yakınlaşmanın Moskova tarafından yanlış anlaşılabileceğini belirterek, "Bir bu yetmiyormuş gibi" dedi.
‘DAVUTOĞLU RUSYA'YLA NORMAL İLİŞKİ İSTİYORUZ' DEDİ
Sırp haber ajansı TANUG'un son haberine göre, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Davutoğlu'nun Rusya'yla krizde Türkiye'ye yardım davetini kabul etti. Davutoğlu'nun Nikoliç'e, Türkiye'nin Rusya'yla normal ilişkiler istediğini söylediği belirtildi.