Merkel'in ilk durağı Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi oldu. İki liderin basına kapalı olarak yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.
Davutoğlu, görüşmenin ardından gerçekleşen basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:
"Gerek başbaşa görüşmede, gerekse heyetler arası görüşmede, aynı perspektife sahip olmaktan ötürü memnunuz. Küresel ve bölgesel sorunları kapsamlı olarak görüştük. Suriye'deki son gelismeleri kapsamlı olarak ele aldık. Suriye ve mülteciler konusu ne Türkiye'nin, ne de Almanya'nın meselesidir.Bu artık küresel bir sorundur. Merkel, böyle bir sorun karşısında gözlerini kapamadı, insani bir tutum sergiledi. Sınırdan geçen sığınmacı düşürülmesi önemli. Göç bir vaka, ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Göçün kaynağının engellenmesi için ise, Suriye'deki sorunun çözülmesi şart".
"Göç meselesinde külfet paylaşımı konusunda ortaklık olmalıdır. Fakat, Türkiye bu konuda yalnız kaldı" diyen Başbakan şöyle devam etti:
"2016 temmuz ayı itibariyle hem geri kabul anlaşması, hem de Schengen uygulanması umarız yürürlüğe girer. Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Sayın Merkel o zamana kadar vize işlemlerinde kolaylık sağlanacağını belirtti."
Avrupa Birliği toplantılarına Türkiye'nin katılımının sağlanmasının önemine vurgu yapan Davutoğlu, “Umarız, Türkiye AB'nin aile fotoğrafında yer alır. Türkiye ve Almanya’nın ortak bir vizyonu var” dedi.
Konuşmasında 1915 olaylarına da değinen Davutoğlu, tartışmanın daha akademik düzeyde ilerlemesinin istendiğini kaydetti.
MERKEL: KÜLFET PAYLAŞILACAK
Merkel ise görüşmede AB ile Türkiye arasındaki göçmenlik konularının ele alındığını belirterek şunları söyledi:
"Külfetin paylaşılması hususu var. Türkiye şu ana kadar pek yardım almadı. Çok fazla insan akını söz konusu. Türkiye ile Almanya arasında çok fazla çalışma yapılması gerekiyor. İki ülke arasında stratejik bir diyalog gerçekleştirilecek."
MERKEL DE TRAFİKTEN NASİBİNİ ALDI
Öte yandan, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ne giden Merkel, Haliç Köprüsü'nde meydana gelen hasarlı bir trafik kazası nedeniyle bir süre beklemek zorunda kaldı. Merkel'in konvoyundaki araçların güzergahtaki trafik ışıklarına da riayet ettiği gözlendi.
DAVUTOĞLU’NA ATATÜRK’Ü SORDU
Görüşme için ofisin yolunu tutan Merkel, Davutoğlu’na "Atatürk’ün hayatının son dönemini geçirdiği ve yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı burası mı?" diye sordu.
Davutoğlu ise Atatürk’ün yaşamını yitirdiği saray kısmının yan bina olduğunu, içinde bulundukları kısmın o dönem hizmetliler tarafından kullanıldığını anlattı. Davutoğu, halkın hizmetinde olduklarını göstermek için burayı özellikle başbakanlık ofisi olarak seçtiklerini kaydetti. Görüşmenin ardından Davutoğlu ve Merkel, ofisin bahçesinde ve sahil bölümünde gezinti yaptı. Davutoğlu, Alman mevkidaşına İstanbul ve tarihi yarımada hakkında bilgi verdi.
VAPURLAR MERKEL’İ SELAMLADI
Bu sırada Boğazdan geçen Şehir Hatları vapurları, Davutoğlu ve Merkel'i siren çalarak selamladı. Davutoğlu ve Merkel, ikili görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine geçti. Çalışma yemeğine, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Avrupa Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Durmuş Ali Sarıkaya, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Salim Esenli, Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Kemal Ökem, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar da katıldı.
ERDOĞAN: TÜRKİYE'YE YARDIMCI OLACAKLAR
Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde gerçekleşen Erdoğan-Merkel görüşmesi ise yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi.
Erdoğan açıklamasında, “Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkanımız oldu. Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim” ifadelerini kullandı.
“Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu anki gerek Türkiye'deki durumu, gerekse Batı'ya olan yönelişidir” diyen Erdoğan şöyle devam etti:
“Külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye'nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri (Merkel) de ifade etmek suretiyle 'Türkiye'ye yardımcı olmamız gerekir' dediler.
'SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM GEREKİYOR'
Erdoğan ile terörle mücadele konusunu da değerlendiklerini söyleyen Merkel, şunları ekledi:
“Suriye'de bir siyasi çözümün gerekliliğini ele aldık. Bu konular iki ülkeyi ilgilendiren önemli konu başlıkları. Bu iki konuyu da ikili düzeyde bundan sonra da görüşme konusunda mutabakata varıldı.”