Alman Parlamentosu’nun alt kanadı Bundestag’da konuşan Merkel, Avrupa’nın insani yardım, sınır güvenliğinin artırılması ve kaçak göçmen ticareti gibi konularda Türkiye’ye daha fazla yardım etmesi gerektiğini belirtti.
Göçmen krizini görüşmek üzere Pazar günü Ankara’ya gelecek olan Merkel, “Savaştan kaçan birçok kişi Türkiye üzerinden Avrupa’ya geliyor. Türkiye ile birlikte çalışmadan bu konuda hareket edemeyiz” dedi.
AB TÜRKİYE İLE ORTAK EYLEM PLANI HAZIRLIĞINDA
AB liderlerinin Brüksel zirvesinin ilk gündeminde, ulaşan ve çoğu Suriye'deki iç savaştan kaçan yüz binlerce göçmenin durumu ve bu konuda Türkiye'yle işbirliğini artırma yöntemleri bulunuyor.
Göçmen akınını kontrol altına almak isteyen AB liderleri, Türkiye'yle dört temel maddeden oluşan bir ortak eylem planını bugünkü zirvede görüşecek. Eylem planındaki maddeler şöyle:
Türkiye'ye daha fazla mali ve idari destek verilmesi
Türkiye sahil şeridinin kontrolüne destek vermek için Ankara'dan izin alınması
İnsan kaçakçılarıyla koordineli mücadele
Yasadışı yollarla AB'ye giren göçmenlerin iadelerinin hızlandırılması
TÜRKİYE İÇİN GÜVENLİ ÜLKE TARTIŞMASI
Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin “güvenli ülkeler” listesine alınması talebini bir kez daha dile getirerek, bu adımın atılmaması halinde Türkiye ile üyelik müzakerelerinin yürütülmesine de gerek kalmayacağını belirtti.
Deutsche Welle’nin haberinde, Almanya’nın da bu öneriye sıcak yaklaştığı ancak Alman hükümetinin Brüksel'deki zirvede Türkiye'nin sığınmacı krizi konusunda AB ile işbirliği yapmak için öne sürdüğü taleplerin netleşmesini beklediği kaydedildi.
Almanya’da muhalefet partileri ise Türkiye'nin AB tarafından 'güvenli ülke' olarak kabul edilmesine sert şekilde karşı çıkıyor. Yeşiller’den Claudia Roth, “Bunun Türkiye’deki gerçeklikle hiç ama hiç ilgisi yok” diye konuştu.