EN SAKİN BÖLGE CEZİRE KANTONU
Kamışlı, Haseke, Amude ve Derbesiye gibi yerleşim birimlerinin dahil olduğu Cezire Kantonu, üç kanton arasında günlük hayatın devam ettiği en sakin bölge. Afrin Kantonu'nda çatışma olmadığı biliniyor. Ancak Afrin'e açılan güzergahlar IŞİD ve Nusra Cephesi gibi radikal örgütlerin de içinde olduğu çatışmalı bölgelerden geçiyor.
Özerk Yönetim'in oluşmasında büyük payı olan PYD'nin yanı sıra askeri güç olan YPG'nin ve polis gücü sayılan Asayiş'in merkezi de Kamışlı'da.
Şam'dan uçak seferlerinin devam ettiği Kamışlı'ya uzanan karayolları siviller için güvenli değil. Bu nedenle Şam ve diğer kentlerde üniversite öğrenimlerine devam edenler dahil herkes uçakla seyahat etmek zorunda. Türkiye-Suriye arasındaki Nusaybin Sınır Kapısı, Suriye ordusunun elinde ancak geçişler Türkiye tarafından durdurulmuş.
KAMIŞLI HEM ÇATIŞMALI YERLERDEN GÖÇ ALIYOR HEM DIŞARIYA GÖÇ VERİYOR
Kamışlı ve çevresinin nüfusuna dair kesin rakam vermek mümkün değil çünkü bölge hem çatışmalı yerlerden göç alıyor hem de işsizlik ve tarımsal üretimin yavaşlaması gibi nedenlerle dışarıya göç veriyor. Ancak Kamışlı ve çevresinde nüfus epeyce artmış gibi görünüyor. Büyük yerleşim birimlerinde sokaklar kalabalık.
YASALAR İNGİLİZCE VE FRANSIZCA'YA ÇEVRİLİYOR
Her kantonda bölgenin şart ve ihtiyaçlarına göre yasalar hazırlayan birimler bulunuyor. Cezire Kantonu yasaları tamamlanmış. Yasaların tercümesini yapan merkez İngilizce ve Fransızca tercümeleri bitirmiş, Süryanice ve Kürtçe tercüme devam ediyor.Arapça-Kürtçe yayın yapan özerk bölge radyosu ve televizyonunun yanı sıra Arapça yayınlanan bir gazete de bulunuyor.
Kamışlı merkezde Şam'daki icracı bakanlıklara bağlı birimlerin yanı sıra Suriye ordusunun bulunduğu noktalar da var. Meydanlardan birinde Hafız Esad heykeli bir başka meydanda bir YPG savaşçısının resimlerini görmek mümkün. Bölgedeki bütün sivil ya da silahlı oluşumların bayrak ve flamaları da sokaklarda görülebilir. Yönetim yanlıları ve karşıtlarının bir arada olduğu Kamışlı ve çevresinde silahlı ya da sivil oluşumlar arasında çatışma yok.
'ORTAK DÜŞMANIN' BİRLEŞTİRİCİ ETKİSİNİ YADSIMAMAK GEREK
Önümüzdeki günlerde siyasi süreçler bölgedeki durumu nasıl etkiler bilinmez ancak bu çatışmasızlık halini tamamen çerçevesi, içeriği netleşmiş anlaşmalar olarak değerlendirmek yanıltıcı olabilir. Şimdilik bölgedeki herkesin ortak düşmanı IŞİD ve radikal örgütler. ‘Ortak düşmanın' birleştirici etkisini yadsımamak gerek. Olağanüstü şartların insanları birbirine yaklaştıran, asgari müşterekte de olsa uzlaşmasını sağlayan ya da düşman kampların birbirlerine yaklaşımını daha ılımlı hale getiren etkiler sonucunda, ‘birlikte hareket etme' durumu ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra bölgeye sınır olan Türkiye'nin tavrı ve Irak'taki genel durum istikrarın korunması zorunluluğunu doğuruyor.
Cezire Kantonu'ndaki yetkililer, bir yandan yerel yönetim sistemini şekillendirmeye, diğer yandan da yerel halk ve aşiretlerle toplantılar yaparak sistemi anlatmaya çalışıyor.
Kanton yöneticileri ‘Kürt Özerk Yönetimi' tanımını reddediyorlar. Cezire Kantonu Başkanı Ekrem Heso, "Suriye halkının ve toprağının parçasıyız. Amacımız demokratik Suriye'nin inşasını sağlamak" diyor.