Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Budapeşte ziyareti, Macaristan hükümetinin 2010 yılında duyurduğu 'doğuya açılım' politikasının sürdürüldüğünü gösterdi.
Budapeşte'nin Rusya'ya olan yaklaşımı Avrupa genelinde görülen tavırdan farklılık gösteriyor. Rusya karşısında benimsenen tavır bakımından AB içinde 'akıntıya karşı yüzen' ülkelerden biri olarak nitelendirilen Macaristan, Moskova'ya ekonomik yaptırım uygulanmasına sıcak bakmadığını bundan önce birçok kez dile getirmişti.
Rusya ve Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerin Ukrayna'daki kriz nedeniyle gerilimli bir safhadan geçtiği bir dönemde Macar Başbakan Orban, Rusya Devlet Başkanı Putin'i ağırladı. Salı günü gerçekleşen buluşmayla birlikte Macaristan, Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Rusya lideri Putin'in ziyaret ettiği ilk AB ülkesi oldu.
Rus lider Putin ve Macar Başbakan Orban'ın ortak basın toplantısında ise işbirliği mesajları ön plandaydı. Putin, Macaristan'dan 'stratejik ortak' olarak bahsedip iki tarafa da yarar getirecek enerji projeleri gerçekleştireceklerini söyledi. Orban ise Rusya'yla işbirliği yapmanın önemi üzerinde durdu.
'AVRUPA'NIN GELECEĞİ RUSYA'YLA OLAN İLİŞKİLERİNE BAĞLI'
Putin'in Budapeşte ziyareti ardından Rus Kommersant gazetesine konuşan Orban, Avrupalıların Rusya'yla işbirliği içinde olup olmayacaklarına karar verdiklerinde aynı zamanda gelecekleriyle ilgili bir karar almış olacaklarını söyledi. Orban, "Rusya'yla yeni bir Soğuk Savaş yaşayan ya da Avrupalıları Rusya'ya düşman yapan bir Avrupa'da yaşamak istemiyorum" dedi.
'MOSKOVA'NIN İŞBİRLİĞİ GİRİŞİMLERİ DESTEKLENMELİ'
Orban ayrıca, Moskova'nın ekonomik işbirliği girişimlerinin ve AB ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması önerisinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Orban, "AB ile Rusya arasındaki ilişkileri en iyi şekilde nasıl düzeltebileceğimizin yollarını düşünüyoruz" diye ekledi.
Rus doğalgazının Avrupa'ya ulaşmasını sağlayabilecek yeni proje olan 'Türk Akımı'na da değinen Orban, AB'yi projeyle ilgili ikna etmeye çalışacaklarını söyledi. Orban, 'Türk Akımı'nın başarıya ulaşması için mücadele edeceklerini belirtti.
Macaristan, 'Türk Akımı'ndan önce gündemde olan Güney Akım projesiyle ilgili Gazprom'la anlaşma imzalayan ülkelerden biriydi. Ancak Rusya 2014 sonunda duyurduğu bir kararla Güney Akım projesini gerçekleştiremeyeceklerini bildirip yerine 'Türk Akımı' projesini önerdi.
'Türk Akımı' çerçevesinde Rus gazının, Türkiye-Yunanistan sınırına kurulacak bir gaz dağıtım noktası aracılığıyla Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.
PUTİN-ORBAN BASIN TOPLANTISININ SATIR BAŞLARI
Orban, Rus lider Putin'le Budapeşte'deki ortak bir basın toplantısında da, Batılı ülkelerin yaptırımlarına atıfta bulunup Rusya'yı yalnızlaştırmanın gerçekçi ve yararlı bir davranış olmadığını söylemişti.
Orban, "Yaptırımlar zarar veriyor. Rusya'nın karşılık olarak verdiği tepkiye (gıda ambargosu) saygı duyuyoruz. Ancak ortak hedefimiz ülkelerimiz aramızdaki işbirliğini geliştirmek" dedi.
'AVRUPA EKONOMİSİ RUSYA'SIZ REKABETÇİ OLAMAZ'
Orban ayrıca, Avrupa ekonomisinin Rusya olmadan rekabetçi bir yapıya sahip olamayacağını ve Rusya'yla işbirliği yapılmazsa Avrupa'nın enerji güvenliğinin tam olarak sağlanamayacağını söyledi: "Avrupa ekonomisinin Rusya'yla işbirliği yapılmadan da rekabetçi olabileceğini ya da Rusya'nın enerji kaynakları olmadan Avrupa'nın enerji güvenliğinin garanti edilebileceğini düşünen biri, hayal görüyordur."
'RUSYA-AB İLİŞKİLERİ ONARILMALI'
Başbakan Orban, AB ve Rusya ilişkilerinin bir an önce onarılması gerektiğini de belirtip Macaristan'ın bu yönde çözüm yolları aradığını sözlerine ekledi.
Macaristan ayrıca Moskova'nın, 'Türk Akımı' projesi konusunda teklif götürdüğü ilk AB ülkesi oldu.
Budapeşte'de konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin de, Güney Akım'ın iptal edilmesine rağmen Macaristan'ın 'transit ülke' olma rolünü yitirmediğini, ülkenin bu role hala sahip olabileceğini söylemişti. Putin, "Güney Akım projesini ne yazık ki iptal etmek zorunda kaldık. Ancak Macar ortaklarımızla birlikte biriktirdiğimiz deneyim ve kurduğumuz ortak şirketin (Güney Akım'ın inşa çalışmaları için kurulan ortak şirket), Türk dostlarımızla çalışmasını yaptığımız 'Türk Akımı'nı genişletmek için kullanılabileceğini düşünüyorum" dedi.
Putin ayrıca, 'Türk Akımı'yla ilgili önlerinde birçok farklı seçeneğin bulunduğunu belirtip, bu seçenekleri işbirliğiyle ilgilenen herkesle konuşmaya hazır olduklarını söyledi. Macar lider Orban da karşılık olarak, 'Türk Akımı'nda Rusya'yla çalışmak istediklerini belirtti.