Macaristan Başbakanı Viktor Orban, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, AB’nin Rusya karşıtı yaptırımlarının Macaristan’ın milli çıkarlarına aykırı olduğunu belirtmişti.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu açıklamanın ardından Viktor Orban’ı hedef alan açıklamalarda bulundu. Merkel, Orban’ı "demokrasi anlayışı" nedeniyle eleştirdi.
Macar Euobserver gazetesinde yer alan değerlendirmeye göre, Almanya Başbakanı Merkel’in Macaristan liderine yaptığı baskının nedeni, Orban’ın Rusya politikasından kaynaklanıyor.
Peki Macaristan Başbakanı Orban’ın Moskova ile işbirliğinden yana olmasının sebepleri neler? Diğer Avrupa ülkelerinde, onun görüşlerini paylaşanlar var mı?
İsviçre’deki Kafkasya Stratejik Araştırmaları (Kafkassam) Merkezi’nden Vişegrad Grubu uzmanı Roman Oeschger, Sputnik Haber Ajansı'na konuyla ilgili değerlendirmede bulundu:
"Macaristan Başbakanı Orban’ın açıkladığı gibi, Budapeşte yönetimi, Moskova ile olumlu ekonomik ve siyasi ilişkiler geliştirmek niyetinde. Bu doğrultuda ilk önce doğalgaz projelerinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Tabii AB ile Rusya arasında olumlu siyasi ortam oluşturulmadığı sürece, bu türden projeler hayata geçirilemez. Ayrıca, Almanya’nın Rus doğalgazını doğrudan Kuzey Akım boru hattı üzerinden aldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Macaristan, ne AB, ne de Rusya ile ilişkilerini bozmak istiyor. Her ikisi de, Budapeşte için aynı önem taşıyor.
Bununla birlikte Macaristan’ın Brüksel’den siyasi anlamda bağımsız şekilde hareket etmeye çalıştığı hesaba katılmalı. Macaristan’ın hedefi, son zamanlarda kendisine çok erken görünen entegrasyon süreçlerini yavaşlatmak. Orban’ın Rusya ile ilgili açıklamaları, Budapeşte’nin kendi bağımsız politikalarını kurmakta kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi. Macaristan, başka bir takım Avrupa ülkeleri gibi Rusya ile diyalogun öneminin farkında. Yapıcı diyalog, hem Avrupa, hem bütün dünya için istikrarın teminatıdır."
Konuya ilişkin Sputnik'e değerlendirmelerde bulunan, AB dış politika ve Orta Avrupa tarihi uzmanı-gazeteci Vadim Truhaçev ise şunları söyledi:
"Budapeşte’nin izlediği dış politikaya baktığımızda, şunu kaydetmek gerek; Başbakan Orban, yeni güç odaklarından destek almaya çalışıyor. Bu güç odakları arasında Rusya, Türkiye ve Çin önde geliyor. Orban, AB ile ilişkiler pek yürümediği için özellikle Rusya ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye çalışıyor. Macaristan Başbakanı, Rusya ile ilgili görüşlerinde yalnız değil. Polonya dışında Vişegrad Grubu’nun tüm üye ülkeleri, yani Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Rusya ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Ayrıca Macaristan'ın da aralarında bulunduğu Orta Avrupa ülkelerinde çok önemli yere sahip olan Avusturya bankaları da, Rusya karşıtı yaptırımlara karşı çıkıyor. Aynı durum İtalya, Finlandiya, AB üyesi olmayan İsviçre ve Norveç için de geçerli. Almanya ve Fransa’nın içinde bile Moskova karşıtı yaptırımlara katılma konusunda farklı görüşler var. Yani, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın görüşünü birçok Avrupa’lı politikacı paylaşıyor."