Türkiye’nin yönetim sistemini, ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine’ dönüştüren anayasa değişikliği dün gerçekleştirilen referandumla kabul edildi.
Katılım oranının yüzde 85 olduğu referandumda seçmenlerin yüzde 51.4’ü ‘Evet’ dedi. Ancak ‘Evet’ ile ‘Hayır’ oyları arasındaki farkın sadece 1 milyon 393 bin olması tartışmaları beraberinde getirdi. Buna YSK’nın ‘mühürsüz zarf ve pusulaların dışarıdan getirilmedikçe geçerli sayılması’ yönündeki kararı eklenince CHP ve HDP’deki eleştirel sesler daha da yükseldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, YSK’yı ‘seçime gölge düşürmek’ ile suçladı ve “Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez” dedi.
Referandum sonuçlarının en dikkat çeken kısmı son seçimlerde toplamda yüzde 63 oy oranına ulaşan AK Parti ve MHP tarafının ayrı ayrı yürüttüğü ‘Evet’ kampanyasının yüzde 51.4’te kalması oldu. MHP seçmeninin büyük oranda ‘Hayır’ oyu verdiği yorumlarının yapılmasına neden olan bu sonuçlarla ilgili partinin lideri Bahçeli ise “Milliyetçi Hareket Partisi üstüne düşen her görevi yerine getirmiş, verdiği sözün ardında kararlı ve omurgalı şekilde durmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle birlikte parlamenter sistemin yürürlükten kalkacağı tarih belirlenmiş oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da açıklanan tarihe göre cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri 3 Kasım 2019’da eş zamanlı olarak yapılacak. Erdoğan’ın kurucusu olduğu AK Parti’ye dönüşünün takvimi de netleşmeye başladı. Erdoğan’a 27-28 Nisan tariflerinde parti üyeliği teklifi görüleceği açıklandı.