Cumhuriyet gazetesinin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün haberine göre, CHP, ilk olarak gittiği Danıştay'dan bir sonuç alamazken, Anayasa Mahkemesi'nin de kendisini yetkisiz ilan edeceği görüşü nedeniyle "Türkiye'deki yargı mecralarından sonuç almanın imkânı yok" görüşü oluştu ve AYM sürecini atlayıp doğrudan AİHM'ye başvurma kararı aldı.
YSK İLE İLGİLİ GÜVENSİZLİK NEDENİYLE, ÖNCELİKLE AİHM YOLU DENENİYOR
SEÇİM İÇTİHADININ BULUNMAYIŞI, HAZIRLIKLARIN EN BÜYÜK SORUNU
METİN YAZIMI SÜRÜYOR
Madde, "Yüksek Sözleşmeci Taraflar, yasama organının seçilmesinde halkın kanaatlerinin özgürce açıklanmasını sağlayacak şartlar içinde makul aralıklarla gizli oyla serbest seçimler yapmayı taahhüt ederler" hükmünü taşıyor. Referandum kampanyasındaki evet tarafındaki iktidarın eşitsiz uygulamalarıyla 16 Nisan'daki mühürsüz oy kararıyla ortaya çıkan 'yasayı çiğneme' uygulamalarının tamamı CHP'nin başvurusunda yer alacak. AGİT'in seçimlerin adil olmadığına ilişkin ön raporu da CHP için önemli bir dayanak noktası oluşturacak. CHP'nin serbest seçim hakkının ihlal edildiğine ilişkin başvuru metni yazımı sürüyor.
ULUSLARARASI HUKUK ÇERÇEVESİNDE UZMAN DESTEĞİ ALINDI
Başvuru hazırlıklarını yürüten Bülent Tezcan, metin yazımını 25 Mayıs tarihine kadar tamamlamayı planladıklarını, AİHM'ye başvuruyu da en geç haziran ayı başında yapacaklarını söyledi. Tezcan başvurudan beklentilerini de şöyle ifade etti:
'BUGÜNE KADARKİ İÇTİHATLARIN LEHİMİZE OLMADIĞININ FARKINDAYIZ'
"AİHM'nin seçimlere ilişkin bugüne kadarki içtihatlarının bizim lehimize olmadığının farkındayız. Ancak 16 Nisan referandumunda yaşananlar bugüne kadar yapılan seçimlere benzemeyen şeylerdi. Herkesin gözünün önünde kampanya sürecinde serbest seçim hakkının ihlaline dair yaşananlar var. Ama onun da ötesinde açık bir tam kanunsuzluk var. Mühürlü oylar meselesi. Dolayısıyla 16 Nisan referandumunda AİHM'nin içtihatlarını değiştirecek nitelikte olaylar yaşandı. Biz, başvurumuzun kabul edilebilir bulunarak AİHM'nin içtihat değişikliğine gidip esastan inceleyeceğine inanıyoruz."