TBMM'de 23 Nisan özel oturumunda ilk konuşan isim olan Başbakan Binali Yıldırım'ın ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
- Mustafa Kemal Atatürk için 23 Nisan Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve dönüm noktasıdır. Hepimizi çatısı altında toplayan bu meclis Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve Türkiye halkının vücuda getirdiği bir harikadır. Dünyada Gazi Meclis olma unvanına sahip tek meclis olan TBMM kurulduğundan bu yana hükümeti denetleme yetkisini kullandı. Milletvekillerinin denetim yetkilerini kullanmaları bazı küçük tartışmalar dışında sorun edilmemiş, asla ayak bağı olarak görülmemiş.
'VİCDAN AZABI ÇEKTİĞİNİZİ BİLİYORUM'
'MİLLİ İRADEYİ SATTINIZ'
- Milli iradeyi sattınız. Milli irade varsa milli irade burada tecelli etmiştir. Hiçbir sınıf hiçbir makam bu TBMM’yi feshedemez.Ben bu meclisin itibarını korumak zorundayım. Ben milli iradeye saygı göstermek zorundayım. Tarih millet egemenliğini feshetme yetkisini bir şahsa veren milletvekillerini unutmayacaktır.
KAHRAMAN: YASAMANIN BAŞINDAYIM, YÜRÜTMENİN DEĞİL
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından TBMM Başkanı İsmail Kahraman şunları söyledi:
- Bana hitaben söylediğiniz birkaç cümle var kısa da olsa dokunmak istiyorum. Sayın genel başkan bana bir sualde tevcih buyurdular. Kuvvetler ayrılığının birbirine karışmaması demokrasinin esaslarındandır. Bendeniz meclis başkanı olarak yürütmenin de içinde bulunmuş olmanın verdiği sıkıntıları bilirim. Ben yasamanın başındayım, yürütmenin değil. Sadece bu noktadaki arzımı ifade ettim.
KILIÇDAROĞLU: SEÇİMLE GELMEYENİN ÜLKEYİ YÖNETMESİ 21 SANİYE BİLE KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR ANLAYIŞ DEĞİL, NOKTA
Kahraman’ın sözlerinin ardından kürsüye tekrar gelen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
- Sayın başkan duyarlılığınız için teşekkür ederim, ben Türkiye’yi seçimle gelenlerin yönetmesini isterim. Seçimle gelen bir yurttaşın yerine vekalaet edecek kişinin de seçimle gelmesi lazım. Eğer seçimle gelmiyorsa milli iradenin saygınlığına gölge düşmüş olur. Ancak ve ancak darbe dönelerinden seçimle gelmeyenler Türkiye’yi yönetmiştir. Seçimle gelmeyenlerin Türkiye’yi yönetmesi 21 saniye bile olsa bizim kabul edebileceğimiz bir anlayış değildir, nokta.
Bu arada Kahraman’ın konuşmasının ardından CHP’den Levent Gök de konuşmak için izin istedi. Kahraman’ın konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini anmadığına dikkat çekerek, bundan neden çekindiğini anlayamadıklarını kaydetti. Gök, Kahraman’a Meclis’in kuruluşundaki emeği nedeniyle Mustafa Kemal ve arkadaşlarının da ismini anabileceğini söyledi. Kahraman, Gök’ün bu çıkışına karşılık, “Ben bu görevi yerine getirdim. Bütün tarihi şahsiyetleri saygıyla anmışızdır” ifadelerini kullandı.
SAYGI DURUŞUNA 'TEAMÜLLERDE OLMADIĞI' GEREKÇESİYLE İZİN YOK
Kahraman, yine Gök'ün saygı duruşu talebine de ‘teamüllerde olmadığı gerekçesiyle’ izin vermediğini söyledi.
Meclis sıralarından yükselen itiraz sesleri kısa süre devam etti, ardından Başbakan Binali Yıldırım konuşmak için kürsüye geldi:
YILDIRIM: BAZI DOĞRULARIN BİLİNMESİ ADINA SÖZ ALDIM
Başbakan da CHP liderinin konuşması üzerine söz istedi. Yıldırım da Kılıçdaroğlu'nun yeni anayasa ile ilgili sözlerine yanıt verdi: pic.twitter.com/6SfrMxFJOm
— yurdagül şimşek (@yurdagulsimsek) 23 Nisan 2017
- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 97. Yıldönümünü idrak derken böyle bir tartışmanın içinde olmak istemem ancak bazı doğruların bilinmesi adına söz aldım. Bir kere Sayın Başkan, başkan yardımcısının vekalet etmesini demokratik bulmadığını ifade ediyor.
Başbakan, "Hala 16 Nisan öncesinde" dedi. Kılıçdaroğlu bir kez daha söz aldı. Seçilmemiş kişinin vekaleti ve fesih tartışması büyüdü.
— yurdagül şimşek (@yurdagulsimsek) April 23, 2017
KILIÇDAROĞLU: ÇOCUK MU KANDIRIYORSUNUZ? BAL GİBİ FESİH YETKİSİ VAR VE BİZ BUNA KARŞIYIZ
Bir kez daha kürsüye gelen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
- Sizi üzmeyeceğim sayın Başkan. Başbakan'ın yaptığı açıklamayı dikkatle dinledim. Sayın Numan Kurtulmuş’un vekalet etmesi bizim reddettiğimiz bir şey değil. Çünkü hükümet parlamentoya geldi ve parlamentodan güvenoyu aldı. Hükümetin parlamentodan güvenoyu almasında bir sorun yok.
- İki, kim olursa olsun. İster muhtar ister belediye başkanı ister milletvekili ister başbakan ister cumhurbaşkanı. Gücünü milletten almıyorsa reddediyoruz.
'ADALET BAKANI BURADA MI?'
- İki Meclis'in feshi. Adalet Bakanı burada mı? 9 Ocak'ta bu kürsüde bir açıklama yaptı. Meclisi fesih yetkisi vardır diyor. Bugünkü anayasa da da var diyor. Ama gerekçe lazım. Şimdi siz kalkıp diyorsunuz ki fesih yetkisi yok. Çocuk mu kandırıyorsunuz? Bal gibi fesih yetkisi var ve biz buna karşıyız.
KAHRAMAN, TARTIŞMAYI BÖYLE BİTİRDİ: ENSEYİ KARARTMAYA GEREK YOK
Kahraman, tartışmayı Türk basını ve edebiyatının ustası ve eski milletvekili Çetin Altan'ın sözleriyle bitirdi. Kahraman, "Çok iyi günlere gideceğiz. Çetin Altan’ı hatırlıyorum. Enseyi karartmaya gerek yok" diye konuştu.
BOZDAĞ: ESKİ SİSTEME BAKIP YENİ SİSTEMİ DEĞERLENDİREMEZSİNİZ
Bunun ardından söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise şöyle konuştu:
Bu kez de sataşma gerekçesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söz aldı. Daha önce yaptığı fesih ilgili açıklamalarına değinip "çarpıtmayın" dedi pic.twitter.com/ucYwU1M9Mw
— yurdagül şimşek (@yurdagulsimsek) 23 Nisan 2017
TBMM'deki özel oturumda MHP Lideri, konuşmasına 'Sayın Cumhurbaşkanım' diyerek başlayan. Erdoğan da Bahçeli'yi kürsüye gelirken alkışladı. pic.twitter.com/W4UkJk4RNz
— yurdagül şimşek (@yurdagulsimsek) 23 Nisan 2017
MHP lideri Bahçeli, referandumun ardından yapılan sokak eylemlerini eleştirdi: "T.C. sokakta kurulmadı, sokağa da bırakılmayacaktır." pic.twitter.com/Ttomam51qT
— dokuz8 (@dokuz8haber) 23 Nisan 2017