Rusya lideri Putin, pandemi nedeniyle büyük ölçüde video bağlantıları ile gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşmasını yaptı.
Rusya Devlet Başkanı söz konusu forumda son olarak başbakanlık görevindeyken 2009 yılında konuşma yapmıştı.
WATCH LIVE: Russian President #Putin speaks at virtual WEF #Davos Agenda week https://t.co/pRfH01LWp7
— RT (@RT_com) January 27, 2021
'Yeni START anlaşması doğru yöne atılmış bir adım'
'Sosyal medya devlerinin işlerinin sınırlarının nerelere varabileceğini gördük'
Rusya lideri Putin, çağrısı ile destekçilerinin Senato binasını basması ardından eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başta Twitter olmak üzere sosyal medya hesaplarının dondurulmasına atıfla şunları söyledi: “Sosyal medya devlerinin işlerinin sınırlarının nerelere varabileceğini gördük, kendilerince kamu yönetimi yapmaya çalışıyorlar.
Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek kutuplu bir dünya düzeni kurma denemeleri geride kaldı. Söz konusu model, medeniyetin temellerine aykırı olurdu. Şu an dünyada çeşitli gelişim merkezleri oluşmuş durumda. Bu durumun anarşiye dönüşmemesi için de söz konusu merkezlerin çıkarlarının koordine edilmesi adına bir mekanizma oluşturulması mühim bir konu.”
Rusya Devlet Başkanı, koronavirüs testleri ile aşıları edinmeleri için Afrika’ya yardımda bulunma çağrısı yaptı ve “Kimi ülkelerde koronavirüs aşısına erişim olmaması dünya çapında bir tehdit haline gelebilir” uyarısında bulundu.
'Şu anda sıcak bir küresel çatışma yaşanması prensip olarak imkansız'
'Günümüzdeki durum, 1930'lardaki duruma benziyor'
Putin, dünyanın günümüzdeki durumunu meydan okumaların ve potansiyel tehditlerin büyüklüğü ve sistemsel niteliği bakımından 1930'lu yıllardaki duruma benzetti.
Putin, "Elbette tarihte doğrudan paralellikler bulunmuyor ancak bazı uzmanlar mevcut durumu 1930'lardaki durumla ilişkilendiriyor ve ben bu görüşe saygı duyuyorum" dedi.
Putin'in konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
- Küresel ekonomide, siyasette, sosyal hayatta, teknolojide yaşanan köklü dönüşümleri fark etmemek gerçekten zor. Tüm insanlık için ciddi bir meydan okuma haline gelen koronavirüs salgını, ön koşulları çok uzun zaman önce oluşturulmuş olan yapısal değişiklikleri hızlandırdı. Pandemi, daha önce dünyada birikmiş olan sorunları ve dengesizlikleri daha da kötüleştirdi. İhtilafların daha da artacağına dair risklerin bulunduğuna inanmak için her türlü sebep mevcut ve bu tür eğilimler neredeyse her alanda kendini gösterebilir.
Batılı ülkelere: Aşk karşılıklı olmalıdır
-
(Batı ve Rusya arasında iyi ilişkiler kurulması olasılığı hakkında) Biz buna hazırız, biz bunu istiyoruz ancak eğer bu tek bir tarafça ilan edilirse aşk imkansız olur. Aşk karşılıklı olmalıdır.
'Dış politik ve propagandist söylemlerin ateşinin arttığını hissediyoruz'
- Rusya, ABD ve Suudi Arabistan ile bir dizi ülke, küresel enerji pazarına istikrar kazandırılmasında önemli rol oynuyor. Bu format, küresel süreçler konusunda farklı ve hatta bazen tamamen zıt görüşlere sahip olan ve kendi dünya görüşleri bulunan ülkelerin işbirliği açısından yapıcı bir örnek oldu.