Diken'den Kemal Göktaş'ın haberine göre, darbeye teşebbüs suçundan müebbet hapis cezası aldığı için cezaevinde bulunan Nazlı Ilıcak hakkında, Bugün gazetesinde 11 Mart 2014 tarihinde yazdığı 'Sabah-atv satışında yeni bilgiler' başlıklı yazısı nedeniyle dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve yazıda adı geçen diğer bazı kişiler şikayetçi olmuş ve 'gizliliği ihlal' suçundan dava açıldı.
Yerel mahkeme karara uyarak Ilıcak'ı 'gizliliği ihlal' suçundan mahkum etti. Ancak kararın yeniden temyiz edilmesi üzerine dosyanın geldiği Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yazıda suç unsuru bulunmadığı görüşüyle mahkumiyet kararının bozulmasına hükmetti.
'İDDİAYA KONU YAZI, SES KAYITLARININ İFŞA EDİLMESİNEN SONRA YAYIMLANMIŞTIR'
Kararda, şöyle denildi:
— 17-25 Aralık soruşturmalarının ardından siyasal alanda sert tartışmaların başladığı ve ülkenin 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler genel seçimlerine odaklandığı bu süreç içerisinde, aralarında Başbakan ve bazı bakanların olduğu birçok hükümet yetkilisine, bürokrata ve iş adamına ait olduğu iddia edilen ses kayıtları internet ortamında yayımlanmıştır. İşte iddiaya konu yazı, bu ses kayıtlarının ifşa edilmesinden sonra yayımlanmıştır. İddiaya konu yazıyı kaleme alan sanık, yazı içeriğindeki bilgileri, '25 Aralık Operasyonu' olarak nitelendirilen soruşturma dosyasından değil, dava dosyasına sunulan belgelerden de anlaşılacağı üzere diğer basın ve yayın organları ile internette yayımlanan çeşitli kaynaklardan temin ettiğini ve amacının kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu beyanla üzerine atılı suçu kabul etmemiştir.
'GAZETECİNİN PROVOKATİF VE SALDIRGAN OLMAYA HAKKI VAR'
'ERDOĞAN'IN DAVAYA KATILMA HAKKI YOK'
Daire bu gerekçelerle Ilıcak hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek yerel mahkeme kararını bozdu. Kararda ayrıca, 'gizliliği ihlal' suçunun 'adliyeye karşı işlenen suçlar' arasında bulunduğuna dikkat çekilerek Erdoğan ve diğer şikayetçilerin davaya katılma hakkı bulunmadığı belirtildi.