Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı'nın yönetim kurulu eski üyeleriyle birlikte bugün saat 14:00’te toplandı.
AYDINLIK GAZETESİNDE YAZIYORDU
Toplantı sonucunda eski Cumhuriyet Vakfı Başkanvekili olan ve Aydınlık gazetesinde yazan Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı Başkanlığı'na seçildi.
VATAN PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYIYDI
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ YENİLENDİ
Yeni yönetim kurulu üyeleri arasında gazetenin eski genel yayın yönetmeni İbrahim Yıldız, TRT’nin eski genel yayın yönetmeni Tayfun Akgüner de bulunuyor.
BAŞKANVEKİLİ SİRMEN
Vakfın başkanvekilliğine Ali Sirmen, genel sekreterliğe Işık Kansu, saymanlık görevine de İrfan Hüseyin Yıldız getirildi.
Cumhuriyet Vakfı’ndan açıklamahttps://t.co/sexBMN47Y2 pic.twitter.com/CX1jSRwpxx
— Cumhuriyet (@cumhuriyetgzt) 7 Eylül 2018
Vakfın yeni yönetim kurulu şöyle: Alev Coşkun — Başkan, Şükran Soner, İnan Kıraç, Işık Kansu, Ali Sirmen, Şevket Tokuş, Mustafa Balbay, İbrahim Yıldız, İrfan Hüseyin Yıldız, Prof. Tayfun Akgüner, Turan Karakaş.
SABUNCU'NUN GYY DÖNEMİ HAPİSTE GEÇTİ
Gazetenin yeni Genel Yayın Yönetmeni ise 2017'de Haber Koordinatörü yapılan Aykut Küçükkaya oldu.
2 yıldır yürüttüğü Genel Yayın Yönetmenliği görevinin yaklaşık 17 ayını cezaevinde geçiren Murat Sabuncu'nun yerine Küçükkaya atandı.
Cumhuriyet'in yeni yayın yönetmeni Aykut Küçükkayahttps://t.co/2C5F61UFWc pic.twitter.com/CZaAkUX7uq
— Cumhuriyet (@cumhuriyetgzt) 7 Eylül 2018
Odatv’ye konuşan Alev Coşkun, sorunun çok barışçıl şekilde çözüldüğünü söyledi.
Coşkun "(Vakıf adına gazetenin imtiyaz sahibi konumunda bulunan) Sayın Orhan Erinç barışçıl ve hukuka dayalı bir şekilde toplantıyı yönetmiştir. Toplantı hukuka dayalı bir şekilde bitmiştir. Yeni yönetim kurulu seçilmiştir'' dedi.
NE OLMUŞTU?
2 Nisan 2013'te Vakıf üyesi Prof. Aydın Aybay'ın vefatı üzerine bir üyenin seçimi yapıldı. Alev Coşkun'un ekibi seçimde hukuka aykırılık gerekçesiyle itiraz edince Ekim 2013'te toplantı ve Şubat 2014’te seçim yapıldı. Ama aynı ekip bunu 'hukuka aykırı' diye niteleyip şikayette bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü incelemelerinin ardından Coşkun'un ekibi 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
VAKIF DAVASINA KOŞUT GAZETEYE OPERASYON
Bu arada 31 Ekim 2016'da Cumhuriyet'in yazar ve yöneticisi 13 kişi, 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' ve 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmak' gerekçesiyle gözaltına alındı, GYY Murat Sabuncu dahil 10 kişi tutuklandı.
Cumhuriyet’e başlatılan operasyonun ardından Mustafa Balbay’ın “Cumhuriyet’te FETÖ’cülükten Kürtçülüğe kadar her şey serbest, CHP milletvekili olarak yazı yazmak yasak” diye paylaştığı tweet çokça konuşulmuş, bu sözlerin operasyonun gerekçelerinden biri olduğu iddia edilmişti. Balbay ise sözlerini operasyona gerekçe gösterenlere ''Bu kalleşliktir, pusudur'' sözleriyle seslenmişti.
2 Haziran 2017'de 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Coşkun'un ekibinin savlarını 'haklı' buldu. Coşkun’un avukatı Namık Kemal Boya’nın “Kuruluş felsefesine aykırı bir yönetim geldi. Seçim iptal edildi ve yeniden yapılacak. Darbeyi Cumhuriyet gazetesi yönetimi içinde yaptılar” sözleri kayıtlara geçti.
Bunun üzerine Cumhuriyet Vakfı, İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu. 28 Şubat 2018'de İstinaf Mahkemesi, 1. Hukuk Mahkemesi'nin kararını 'usul ve yasaya uygun' bularak Yargıtay'da temyiz yolu açık olarak onadı.
Cumhuriyet Vakfı, İstinaf Mahkemesi kararını Yargıtay'a taşıdı.
'DÜZELTİLEREK ONANMASI'
Bunun üzerine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun, 2013’teki üyeleriyle bugün tekrar toplanması ve seçimlerin yenilenmesi yoluna gidildi.
ÇOK SAYIDA AYRILIK BEKLENİYOR
Yönetimin değişmesinin ardından gazetede birçok isimle ayrılık bekleniyor.
Güray Öz'e saygı ve sevgimizle… Sondan Bir Önceki https://t.co/q5x5wM9T1F #Cumhuriyet #cumhuriyetgzt @cumhuriyetgzt aracılığıyla
— ekin kanar (@ekin_kanar) 7 Eylül 2018