Kürtlerin bölgedeki etkisinin Rusya ve müttefiklerinin de işine yaramadığını dile getiren uzmanlar, YPG’nin de içinde yer aldığı ABD destekli Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) halihazırda Suriye ordusunun IŞİD’e karşı savaştığı Deyr ez Zor’daki petrol ve doğalgaz yataklarını kontrol altına almak için bu bölgeye birliklerini gönderdiğine işaret etti.
Deyr ez Zor’da ise durum giderek alevleniyor. Zira Kürtlerin oluşturduğu askeri konseyin başkanı Ahmed Abu Havla, birliklerinin Suriye ordusuna direnmeye hazır olduğunu bildirdi.
'IŞİD SONRASINDA YENİ GERİLİM ARAPLAR VE KÜRTLER ARASINDA OLABİLİR'
FYODOROVA: TÜRKİYE AFRİN'İ BLOKE ETMEYİ PLANLIYOR
Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Ortadoğu Merkezi çalışanı İrina Fyodorova, Russia Today televizyonuna demecinde, “Türkiye gerçekten de Afrin’i bloke etmeyi planlıyor. Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumu mevcut duruma ek gerilim katıyor. Türkiye, İran, Irak ve Suriye için Kürt sorunu çok hassas bir konu” dedi.
Fyodorova, Kürt birliklerin Deyr ez Zor’da petrol yataklarının bulunduğu bölgelere yerleştiğini ve bu durumun stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
ŞAPOVALOV: SURİYE YÖNETİMİ BÖYLE DAHA GÜVENLİ HİSSETTİĞİ İÇİN ANKARA'NIN MÜDAHALESİNE KARŞI ÇIKMIYOR
'TÜM TARAFLAR SURİYE'NİN BÜTÜNLÜĞÜNE İLGİ DUYUYOR'
Rusya, Türkiye ve Suriye yönetimlerinin bugün vardığı uzlaşının taktik bir adım olduğunu kaydeden Şapovalov, “Tüm taraflar farklı nedenlerle Suriye’nin bütünlüğüne ilgi duyuyor. Kürtlerin eylemleri ise tamamen ters amaç taşıyor. Bugün Şam, Moskova ve Ankara’nın ortak hedefi, Kürtlerin iştahını hafifletmek” yorumunda bulundu.