Konuya ilişkin Sputnik'in sorularını yanıtlayan Gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Bora Bayraktar "Türkiye'nin böyle bir operasyona niyeti var. Özellikle Afrin bölgesinde PKK terör örgütünün Suriye kolu olarak kabul edilen PYD ve YPG'nin burada eğitim kamplarının bulunması Türkiye'nin böyle bir operasyona ihtiyaç duymasına sebep oldu" dedi.
Türkiye'nin PYD koridorunun uzatılmasının engellenmesinin öncelikli hedefi olduğuna işaret eden Bayraktar "Fırat Kalkanı Harekatı'nın yapılma sebebi PYD koridorunun Akdeniz'e ulaşmasını engellemekti. Bu bir ölçüde başarıya ulaştı ama şimdi Türkiye daha güneyden koridorun uzatılma ihtimalini görüyor" ifadelerini kullandı.
Suriye sınırında ‘çok ciddi bir yığınak' olduğuna işaret eden Bayraktar "Olası bir operasyona yönelik hazırlıkların olduğunu biliyoruz. Sınır bölgesinde çok ciddi bir yığınak olduğuna ben gazeteci olarak sınıra gittiğimde tanık oldum. Ancak Türkiye'nin askeri gücünü kullanması için diplomasiyi harekete geçirmesi gerekiyor. Sonuçta bu sınır ötesi bir harekat" dedi.
Afrin'e yönelik operasyon gerçekleşmesinin Rusya'nın onayına bağlı olduğuna değinen ancak Rusya'nın da denge politikası güttüğüne işaret eden Bayraktar "Türkiye'nin böyle bir operasyon için Rusya'dan yeşil ışık alması gerekiyor. Ancak Rusya, Türkiye'ye böyle bir operasyon vermek için yüzde yüz bir izin vermiş değil. Önümüzdeki günlerde Astana toplantısı gerçekleşecek. Rusya, İran ve Türkiye masada olacak. Orada bu konu gündeme gelebilir ama dediğim gibi niyet olsa da koşullar daha olgunlaşmamış gibi duruyor" dedi.
‘TÜRKİYE, PYD'NİN LOJİSTİK HATTINI KESMEYE ODAKLANIR'
Moskova'nın Türkiye'nin Afrin'e yönelik ‘sınırlı bir operasyon' gerçekleştirmesine izin verebileceğine işaret eden Bayraktar "Böyle bir operasyon Rusya'nın onayı olmadan gerçekleşemez. PYD'nin tamamen Amerika'yla hareket ediyor olmasından dolayı sınırlı bir operasyona izin verilebilir" dedi ve ekledi:
"Türkiye Afrin'de Fırat doğusundaki PYD birlikleri arasındaki lojistik hattın kesilmesine odaklanacak gibi görünüyor. Bu da Afrin'den güneye doğru giden Halep yolunu kontrol altına almayı hedefleyecektir. Afrin'deki bütün PYD varlığının ortadan kalkacağı anlamına gelmez. Böyle olursa Rusya hem PYD'nin dikkatini çeker hem de Türkiye'yle ilişkilerini de ileri götürür.
Rusya'nın önceliğinin ‘Afrin değil Deyr ez-Zor' olduğuna işaret eden Bayraktar "Savaşın ağırlık merkezinin doğuya kaydığını görüyoruz. Deyr ez-Zor'da Suriye'nin Rusya destekli ilerleyişi ve PYD'nin de güneye doğru ilerleyişi söz konusu. Moskova için öncelik bu bölge. Ancak Türkiye Fırat Kalkanı Harekatı'nı çok ani bir şekilde gerçekleştirdi. Yine benzer şekilde bir başka operasyon da gerçekleştirebilir" dedi. Türkiye'nin olası bir operasyon için ABD'nin sözüne kulak asmayacağını söyleyen Bayraktar şöyle konuştu:
"Amerika bu sürece itiraz edecektir ama Fırat Kalkanı Operasyonu da ABD'nin itirazlarına rağmen yapılmıştı. Neticede Türkiye bu bölgeden varoluşsal bir tehdit hissediyor; böyle bir durumda kimin ne dediğine de pek bakılmaz. Zaten Türkiye ABD'yle çok derin anlaşmazlık var. Şu an lişkiler tarihin en sorunlu olduğu dönemlerden biri. Zaten PYD'ye verilen silahlar hem de FETÖ meselesi ilişkileri büyük çıkmaza soktu. Rusya'nın Suriye rejimini ikna etmesi durumunda Türkiye'nin operasyonu gerçekleştirebileceğini düşünüyorum."