Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aziz Sancar Vakfı tarafından düzenlenen GIS Projesi 2017 Uluslararası STEM Paneli'nde konuştu.
"Kadınların eğitimde, iş hayatında ve diğer bütün alanlarda aktif olmadığı bir ülke, tek kanatlı bir kuş gibidir, tek motorlu bir uçak gibidir" diyen Şimşek, kadınların eğitimde yer almasını çok önemsediklerini vurguladı.
İş gücüne katılım oranının da arttığına dikkati çeken Şimşek, Türkiye'de eğitimli kadınlar arasında iş gücüne katılım oranının yüzde 70'in üzerinde olduğunu, bu anlamda Türkiye'nin Avrupa'dan, gelişmiş ülkelerden pek bir farkı olmadığını ifade etti.
Öte yandan Şimşek, Türkiye'de eğitime erişim konusunda bir sorun kaldığına inanmadığını söyledi.Türkiye'de okuma çağında olan 900 bin Suriyeli çocuk olduğunu belirten Şimşek, hedeflerinin bir iki yıl içinde okuma çağındaki bütün çocukları eğitime kazandırmak olduğunu, yoksa kayıp bir nesil ile karşılaşılabileceğini kaydetti.
"Şimdi belki diyeceksiniz 'PISA sınavlarında arzuladığımız yerde değiliz' diye. Doğru… Fakat o son değerlendirmede Suriyelileri de kattılar. Gerilemişiz gibi bir kanı oluşabilir. Bunları ayırdığınız zaman aslında gerileme yok. Türkiye, eğitim kalitesinde genel anlamda ilerliyor. Eğitime erişim de ilerliyor."
UNESCO TEMSİLCİSİNDEN ŞİMŞEK'E 'TEK MOTOR' YANITI: KADINLAR MOTORUN TA KENDİSİ
UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü Mmantsetsa Marope ise UNESCO'da hangi alanda olunursa olunsun kadın erkek eşitliğine inanıldığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Şimşek’in "uçaklar tek motorla uçamaz" benzetmesine atıfta bulunan Marope, "Kadınlar sadece ikinci motor değil, kadınlar aslında motorun ta kendisi…" dedi.