Türkiye'deki 5-18 yaş aralığında yaklaşık 1 milyon 13 bin Suriyeli bulunduğu düşünülünce, Suriyeli çocukların yarısından fazlasının okula gidemediği ortaya çıktı.
'SURİYELİ ÖĞRENCİLER, KADEMELİ OLARAK MEB OKULLARINA AKTARILACAK'
Yılmaz, Suriyeli öğrencilerin geçici eğitim merkezlerinde kendi dil ve müfredatında eğitim-öğretim gördüğünü ve buna ek olarak 15 saat Türkçe dersi gördüklerini belirtirken, "Bu kapsamda Suriyeli öğrenciler, Türkçe ve akademik temelli dersler alarak Bakanlığımız okullarına kademeli olarak aktarılacaktır. Suriyeli öğrenciler Türk eğitim sistemi ve müfredatına tabi olmakla birlikte, kendi dil ve kültürlerini unutmamalarına yönelik Arap dili ve kültürü üzerine ilave dersler alacaklardır" dedi.
'TÜRKİYE'DE 13 BİN SURİYELİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ BULUNUYOR'
Yılmaz, Türkiye'de eğitim gören ve eğitim çağındaki Suriyeli öğrencilere Türkçe'nin öğretimi ve öğrencilerin yaşadığı psiko-sosyal sorunların en aza indirgenmesi amacıyla örgün eğitime uyum programları planlandığını, bu kapsamda halk eğitim merkezleri aracılığıyla Türkçe kursları verildiğini kaydederken, "Yabancılara Türkçe öğretecek olan eğitim personeli, Suriyeli öğrencilere dağıtılan ve Yunus Emre Enstitüsü'nden satın alınan 490 bin Türkçe Öğretim Seti'ni kullanmaktadır. Türkiye'de verilen eğitimin belgelendirilmesi amacıyla Bakanlığımız, 2015 ve 2016 yılı Haziran ayında yabancı öğrenciler için lise yeterlilik ve denklik sınavı düzenlemiştir. Yapılan denklik sınavına 6 bin 530 öğrenci girmiş olup, yaklaşık yüzde 58'i başarılı olmuştur" dedi.
Yılmaz, Türkiye'deki üniversitelerde 2016-2017 eğitim-öğretim yılında toplam 13 bin 663 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın 2017 itibarıyla bin 400 Suriyeli öğrenciye burs verdiğini, bunların 777'sinin bu yıl üniversiteyi kazanan Suriyelilerden oluştuğunu kaydetti.
'SURİYELİ ÖĞRENCİLER İÇİN 105 OKUL YAPILACAK'
Yılmaz, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde 2019 yılına kadar 105 okul inşaatının yapılmasının planlandığını da bildirirken, "Şu ana kadar Suriyeliler için 30'un üzerinde okulun inşaatı ise tamamlanmıştır. İhtiyaç sahibi Suriyelilere yardım sağlamak amacıyla Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF iş birliğiyle şartlı eğitim yardımı protokolü imzalanmıştır. Protokollerle birlikte Bakanlığımıza bağlı okullarda okuyan Suriyeli öğrencilere ilk ödemeler sağlanmış olup, geçici eğitim merkezinde okuyan öğrenciler için de ilk ödemelerin temmuz ayı içinde yapılması planlanmaktadır. Bu yardımla beraber Suriyeli öğrencilerin okula devamsızlıklarının azaltılması amaçlanmaktadır" diye konuştu.
'3 MİLYAR EURO'NUN 500 MİLYONUNU MEB KULLANACAK'
'50 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİYE TAŞIMA HİZMETİ VERİLECEK'
"Hibe anlaşması kapsamında 3.10.2016 tarihinde imzalanan ve 300 milyon avro tutarında bütçe kullanımına yönelik olarak hazırlanan Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında iki yıl içerisinde geçici koruma altındaki Suriyelilere Türkçe ve Arapça eğitimi verilecek, telafi ve destekleme eğitimleri yapılacak, 60 bin Suriyeli öğrenciye akademik başarı, okula devam ve entegrasyona yatkınlıkları göz önünde bulundurularak burs yardımı yapılacaktır. Ayrıca 50 bin Suriyeli öğrenciye taşıma hizmeti verilecek, eğitim materyali geliştirilecek ve müfredatları iyileştirilecektir. Proje kapsamında Suriyeli öğrencilere kırtasiye, okul materyali ve giyim yardımı yapılacaktır. Projeyle Suriyeli öğrencilerin başarı seviyelerini tespit etmek için özel bir sınav sistemi geliştirilecek, öğrenci rehberlik ve danışmanlık hizmeti sağlanacaktır. Okulların temizliği ve güvenliği için temizlik ve güvenlik personeli istihdamı yapılacaktır. Aynı zamanda öğretmen ve idarecilere yönelik yönetici eğitimleri de verilecektir. Dijital bir izleme ve değerlendirme sistemi geliştirilecek ve verilerin sağlıklı takibi sağlanacaktır."