"Almanya'nın İncirlik'te var olan muharip gücünü çekme kararı, ikili askeri ve siyasi birlikteliğin ötesinde NATO çatısı altındaki ilişkiler için sorgulanır bir süreci doğurur ve özellikle müşterek harekâtlarda iş birliğini zorlaştırır. Bu taşınma, Türkiye'nin hali hazırda dış güvenlik tehditleri konusunda NATO ve üye ülkelerden beklediği desteği görmemesi yanında fikirsel ayrılığı da körükleyecektir. Türkiye, Almanya özelinde ve genel olarak Avrupa'da bölgenin farklı ve özel ülkesi statüsünü kaybediyor."
Sürecin hızla Türkiye'nin aleyhine ilerleyebileceğini savunan Sakman "Bundan sonraki süreçte AB ve üye ülkeler ile siyasi olarak ilişkileri donmuş ve hatta kötüye giden Türkiye'nin, birliğin güvenlik perspektifindeki öncelliği azalabilir. Avrupa için Ortadoğu'da hem bir model ülke hem de askeri ve siyaseti ile güvenli bölge olan Türkiye'nin imajı kaybolma sürecine girebilir" dedi.
Ürdün'ün, Türkiye'den farklı olarak, herhangi bir stratejik önemi olmadığından bahseden Sakman "Ürdün, Ortadoğu'nun iddiasız ülkelerinden ve NATO üyesi de değil. Alman birliğinin Ürdün'e taşınma fikrinin daha çekici gelmesinin nedenlerinin başında Türkiye'deki hareket kısıtlılığını kaldırmak geliyor. Bölgedeki yeni gerilim alanları keskinleşirken Almanya'nın harcayacağı bu çabayı göze alması, tarifi zor bir kırılma yaşandığının göstergesi. İncirlik'in önemi, Türkiye ile askeri ortaklıklar ve müşterek harekât plan ve olasılıklarına rağmen Almanya'nın birliklerini taşıması… Üstelik bu taşınma sürecine ABD'nin de lojistik destek vermesi Alman siyasetinin askeri planlarındaki önceliklerinin sorgulanmasına neden olacaktır" dedi.
İncirlik Üssü'nden çekilmiş olmanın Almanya'ya, Katar ile dostluğunu açıklamış Türkiye'de bulunmamanın rahatlığını getireceğini ifade eden Sakman "Kararın önemini tek başına düşünmek yerine katmanlarla bakmamız gerekir. Türkiye Suriye'ye harekât düzenlediğinde Almanya'nın konumu ve bugün koalisyon güçlerinin giriştiği operasyon ilk katman olmalı. Buna göre Türkiye'nin şüpheleri doğrultusunda Suriye'nin kuzeyindeki yapılanma ile mücadelede kısmen eli rahatlayabilir. İkinci katman Katar üzerine yapılan baskı ve bunun üzerine Körfez ve Ortadoğu'da ateşlenmesi muhtemel terör dalgalarıdır. Katar özelinde olası bir askeri bir müdahale veya bölgede tarafların belirlenmesi sürecinde Almanya, Katar ile dostluğunu açıklamış Türkiye'de bulunmamanın rahatlığını yaşayacaktır" ifadelerini kullandı.