Dün gerçekleştirilen duruşmanın ana gündem maddesi, Sarraf’ın savunma ekibine kattığı New York eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey oldu. Davanın hakimi Richard Berman, Giuliani ve Mukasey’in, davada adı geçen bazı bankaların avukatlığını da üstlenmesi ve iki ismin ortağı olduğu hukuk firması Greenberg Trauri’nin ABD’de Türkiye adına lobicilik faaliyeti yapmak için Türk hükümetine ücret karşılığı hizmet vermesinin çıkar çatışması yaratıp yaratmadığını sorguladı.
Sık sık Türkiye’nin adının geçtiği duruşmada, Giuliani ve Mukasey’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da gerçekleştirdikleri gizli görüşme de gündeme geldi. Savunmadan, Giuliani ve Mukasey’in davadaki işlevleri konusunda aydınlatıcı açıklama isteyen Berman, Sarraf davasının çözüm yerinin siyasi makamlar değil mahkeme salonu olduğunu ve mesleki kariyerinde ilk kez böyle bir dava ile karşılaştığını söyledi.
Bu arada Sarraf’ın aile avukatının duruşmadan sonra Sarraf’a resmi bir evrak imzalattığı görüldü.
Sözcü gazetesinin aktardığına göre, davayı takip eden CHP Washington Temsilcisi Yurter Özcan, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, “Berman Türkiye’yi temsil eden hukuk firmasının aynı zamanda Sarraf’ı temsil etmesinin çıkar çatışması olamayacağına ikna olmadığını söyledi, Sarraf’ın avukatlarından ek bilgi ve açıklama talep etti” dedi.
Özcan, Erdoğan ile gizli bir görüşme yapan, görüşme kamuoyuna sızdığında ise “ABD ulusal çıkarları ile bir anlaşma yapmaya çalışıyorum” diyen Giuliani’nin rolü konusunda haftaya yeniden bir duruşma olacağını da ifade etti.
AKBULUT: HAKİMİN KAFASI KARIŞIK, HENÜZ KARAR VERME NOKTASINA GELMEDİ
Dava sürecini başından beri takip eden New York Barosu avukatı Cahit Akbulut da duruşma sonrasında Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede hakimin siyasetin yargıya etki etmesi endişesi taşıdığını belirtti.
Akbulut, “Bugün çıkar çatışması duruşmasının devamı yapıldı. Daha önceki sorular tekrar sorguladı. Ancak geçtiğimiz duruşma ve bugünkü duruşmada hakim Berman’ın, savunmanın verdiği cevaplardan yeterince tatmin olmadığını görüyoruz” dedi.
Berman’ın burada verilen sözlerin yeterli olmadığına inanarak savunmadan Giuliani ve Mukasey’in bu dava sürecinde Türkiye Cumhuriyeti veya ABD’nin çıkarları yerine müvekkilleri Sarraf’ın çıkarlarını koruyacaklarına dair yazılı bir belge istediğini belirten Akbulut, şöyle konuştu:
“Hakimin kafası karışık. Henüz karar verme noktasına gelmedi. Tekrar yeni bir duruşma yapılmasını istedi. Bugün daha önce sorulmayan sorular da soruldu ama sonuca gidilmedi. Hakim Berman, Giuliani ve Mukasey’in bu davada olmalarını hâlâ menfaat çatışması olarak görüyor. Burada hükümetler arası bir menfaat çatışması var ve Rıza Sarraf üzerinden iki ülke anlaşma yapmak istiyor görüşünde. Bir ülkenin cumhurbaşkanıyla konuştuysanız masada neler konuşulduğunu bilmek isteriz düşüncesinde. Burada iki ülkenin menfaat çatışması varken Sarraf’ın haklarının korunamayacağı görüşünde. ‘Amerika veya Türkiye arasında siyasi çözüm ararken Sarraf’ın haklarını da ihlal etmeyin’ diyor açıkçası. Masada konuşulanları da bilmek istiyor. Erdoğan ile masada yapılan konuşmaları ve belgelerin 18 Mayıs’a kadar açıklanmasını istiyor. Hakim siyasetin mahkemeye hiç bulaşmaması görüşünde.”