'ANLAŞMA, İNSAN HAKLARINA SAYGI KONUSUNDA ELEŞTİRİLDİ'
Genel kurulda 310'a karşı 333 gibi az bir oy farkıyla kabul gören kararda, 'siyasi' olarak nitelenen 18 Mart 2016 anlaşmasının Türkiye üzerinden AB ülkelerine göç akımını azalttığı, ancak 'uluslararası hukuk ve insan haklarına saygı konusunda uluslararası insani yardım kuruluşları tarafından açıkça eleştirildiği' not edildi.
TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ ÜLKE OLARAK KABUL EDİLMESİ KONUSUNDA KAYGI
İHRAÇLAR, MEDYAYA BASKI, GÜNEYDOĞU VURGUSU
'ANLAŞMALAR ŞEFFAF YÜRÜTÜLMEDİ'
AB'nin göçmenler ve sığınmacılar konusunda şu anda Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerle yürütmekte olduğu ortaklık anlaşması müzakerelerine AP'nin de dahil edilmesinin istendiği kararda, bu anlaşmaların bugüne kadar 'şeffaf' biçimde gerçekleştirilmemiş olması eleştirildi.
'KRİZİN NEDENLERİNİ ARAŞTIRMAK YERİNE SINIRLAR KAPATILDI'
244 MİLYON GÖÇMEN
Uluslararası Göç Örgütü (IMO) verilerine göre; dünyada şu anda yaklaşık 244 milyon göçmen var. Sadece 2015 yılında dünya genelindeki savaşlar, iç çatışmalar, insan hakkı ihlalleri, ekonomik zorluklar ve doğal afetler nedeniyle 65,3 milyon kişi yaşadığı, kent, bölge veya ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Güney yarım küredeki göç hareketleri güney-kuzey eksenindeki göç hareketlerinden daha fazla. Sığınmacıların yüzde 86'sı yoksul bölgelerde yaşıyor. Sığınmacı yükünün yüzde 26'sı az gelişmiş ülkelerin sırtında. AB'ye 2015 yılında giriş yapan 1 milyon sığınmacı AB nüfusunun sadece yüzde 0.2'sine eşit.