Bilindiği gibi, benzer bir taleple Ankara daha önce Atina’ya da başvurmuştu. Ancak Yunanistan Yüksek Mahkemesi Türk talebini reddetmişti ki, ikili ilişkilerde belli bir gerginliğe yol açmıştı.
Her ne kadar bazı uzmanlar bu gerginliğin ortaya çıkış sebebini, Türk-Yunan ilişkilerinde çözüme kavuşturulmamış ciddi sorunların varlığına bağlasa da Türk-Alman ilişkilerinde de herşeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemek zor.
Geçen sene örneğin Almanya Federal Meclisi, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak niteleyen tasarıyı kabul etmişti. Öte yandan genel olarak Avrupa’da ve özellikle Almanya’da ‘xenophobia’ ve ‘islamophobia’nın yükseldiğini ve Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan ‘mülteci anlaşması’na yönelik eleştirilerin giderek artmakta olduğunu görüyoruz.
Yine bazı uzmanlar tarafından ‘Türkiye aleyhtarı’ olarak tanımlanan Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı Martin Schulz’un Alman siyasetinde etkin bir rol oynamaya başlaması beklenmektedir.
Böyle bir ortamda Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde yaşanan ve artan gerginlik, Türk-Alman ilişkilerinde de ortaya çıkma ihtimali var mı?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Ankara Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı, Saadet Partisi Genel Başkan Danışmanı, eski milletvekili Prof. Dr. Oya Akgönenç Muğisuddin şu değerlendirmelerde bulundu.
Şu anda Avrupa’da korkunç bir xenophobia ve islamophobia var. Diğer taraftan bizim de FETÖ problemimiz var. Şimdi maalesef FETÖ’cüler, devletin birçok birimine sızdılar. Bunların içinde askeriye de var. NATO’da çalışan 40 asker Almanya’dan siyasi sığınma istedi. Aslında bir sebebi yok ortada. Ülkenin en iyi şartları içinde çalışıyorlar. Fakat FETÖ ile işbirliği yaptıkları için şu anda cezalandırılacaklarını düşünerek yurt dışına kaçtılar. Şimdi biz haklı olarak diyoruz ki, ‘Bu insanlar bizim devletimizi yıkmak istediler, ülkemizde bir isyan çıkarttılar, parlamentoyu bombaladılar, bu kadar insan öldürdüler, bunların iadesi lazım’. Ama Avrupalılar bizi dinlemiyorlar, burada onların insan haklarının ihlal edileceğini düşünüyorlar? Onlar burada herkesin haklarını ihlal etti, ama sıra onlara gelince Avrupa onları düşünüyor.
Dolayısıyla bu 40 kişinin iadesi olur mu? Bence olmaz. Yani Almanya bunu yapmamaya çalışır. Fazla uzağa gitmeyelim. Örneğin, Can Dündar meselesi. Can Dündar hiç de hoşa gitmeyen şeyler yaptı. Lakin kaçıp Almanya’ya sığındı. Almanya ona derhal orada iş verdi, pasaport verdi. Türk hükümetine karşı alenen muhalefet eden ve kötülük yapmaya çalışan bir kimsenin Almanya’da o kadar el üstünde tutulması pek de hoş karşılanmıyor.
Evet, Almanya ile uzun bir geçmişimiz var. Birbirimizi tamamlayıcı unsurlarımız var. Fakat şu aralardaki sıkıntılarımız hayli ciddi sıkıntılar. Dolayısıyla Angela Merkel’in bugünkü ziyareti sırasında baya çekişmeli ve ciddi konular üstünde durulacağı için, ikili ilişkilerimizde birazcık da kriz çıkarıcı toplantılar gerçekleşebilir diye düşünüyorum.