https://anlatilaninotesi.com.tr/20250407/1095195096.html
Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'
Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'
Sputnik Türkiye
Gıda Mühendisi Nurten Sırma, Radyo Sputnik’te yayınlanan Okan Aslan'la Gün Ortası programında son dönemde artan gıda zehirlenmeleriyle ilgili önemli... 07.04.2025, Sputnik Türkiye
2025-04-07T12:06+0300
2025-04-07T12:06+0300
2025-04-07T14:18+0300
okan aslan i̇le gün ortasi
türkiye
radyo sputnik
radyo
gıda zehirlenmesi
salmonella bakterisi
salmonella
yumurta
tavuk
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e9/04/07/1095195988_0:0:3640:2048_1920x0_80_0_0_6be3e7c9122dfc7de47cc7f6a00c98a1.jpg.webp
Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'
Sputnik Türkiye
Okan Aslan'la Gün Ortası'nda bugünün konu başlıkları:
AK Parti cephesinden Özgür Özel'e peş peşe 'Cunta' tepkisi
Mahir Polat'ın avukatından yeni açıklama: Hayati tehlikesi devam ediyor
TBMM’de gündem yoğun: Bu hafta neler görüşülecek?
Gayrimenkul satışlarında ilk çeyrek rekoru kırıldı
Günün öne çıkan haber başlıkları
Medyada yer alan tavuk zehirlenmelerine değinen Sırma, 648 kişinin aynı işletmeden tüketim yaptıktan sonra acillere başvurduğunu belirterek, "Bu bir tesadüf değil. Üründe bir sorun olduğu ortada. Körfez ilçesinde yapılan kontrollerde, mikrobiyolojik kriterlere aykırı durumlar tespit edildi" dedi.Tavuk dönerin ekonomik ve sosyolojik boyutuna da dikkat çeken Sırma, şunları söyledi:'Pişmiş ürün masum kabul edilebilir'Sırma, özellikle pişmiş dönerin üzerine çiğ et eklenmesinin büyük bir risk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:Tüketicilerin bu durumu anlamasının zor olduğunu belirten Sırma, "Restoranların mutfağını görmek mümkün değil. Ancak şüpheli bir durumda ALO 174 Gıda İhbar Hattı’na başvurulmalı. Kimlik bilgileri gizli kalır" diye ekledi.Salmonella: Gıda zehirlenmelerinin baş sorumlusuDünya genelindeki gıda zehirlenmelerinin yüzde 70'inden Salmonella bakterisinin sorumlu olduğunu ifade eden Sırma, şöyle konuştu:Salmonella’nın yumurta kabuğunda da bulunabileceğini hatırlatan Sırma, "Yumurtayı yıkamak bakterinin mutfağa yayılmasına neden olur. Yıkamanız gerekiyorsa, hemen pişirme işlemi yapın. Aynı şey tavuk için de geçerli" diye konuştu.Nurten Sırma, sözlerine şöyle son verdi:
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Okan Aslan
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e7/0b/09/1077236947_512:0:2560:2048_100x100_80_0_0_4dcaaf368d360e6b4b77261f1fd7e869.jpg.webp
Okan Aslan
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e7/0b/09/1077236947_512:0:2560:2048_100x100_80_0_0_4dcaaf368d360e6b4b77261f1fd7e869.jpg.webp
SON HABERLER
tr_TR
Sputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e9/04/07/1095195988_909:0:3640:2048_1920x0_80_0_0_47bf7728f56c4f8a47950bff958b0091.jpg.webpSputnik Türkiye
feedback.tr@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Okan Aslan
https://cdn.img.anlatilaninotesi.com.tr/img/07e7/0b/09/1077236947_512:0:2560:2048_100x100_80_0_0_4dcaaf368d360e6b4b77261f1fd7e869.jpg.webp
аудио, türkiye, radyo sputnik, radyo, gıda zehirlenmesi, salmonella bakterisi, salmonella, yumurta, tavuk, gün ortasi
аудио, türkiye, radyo sputnik, radyo, gıda zehirlenmesi, salmonella bakterisi, salmonella, yumurta, tavuk, gün ortasi
Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'
12:06 07.04.2025 (güncellendi: 14:18 07.04.2025) Gıda Mühendisi Nurten Sırma, Radyo Sputnik’te yayınlanan Okan Aslan'la Gün Ortası programında son dönemde artan gıda zehirlenmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Medyada yer alan tavuk zehirlenmelerine değinen Sırma, 648 kişinin aynı işletmeden tüketim yaptıktan sonra acillere başvurduğunu belirterek, "Bu bir tesadüf değil. Üründe bir sorun olduğu ortada. Körfez ilçesinde yapılan kontrollerde, mikrobiyolojik kriterlere aykırı durumlar tespit edildi" dedi.
Tavuk dönerin ekonomik ve sosyolojik boyutuna da dikkat çeken Sırma, şunları söyledi:
Artık hiçbir şey ucuz değil, tavuk döner bile lüks sayılıyor. Ancak maliyeti düşürmek için yapılan hatalı uygulamalar, ciddi riskler doğuruyor.
'Pişmiş ürün masum kabul edilebilir'
Sırma, özellikle pişmiş dönerin üzerine çiğ et eklenmesinin büyük bir risk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
Pişmiş ürün masum kabul edilir, ancak çiğ etle temas ettiğinde mikroorganizma yükü artar. Bu, kirliyle temizi birleştirmek gibidir. Salmonella gibi bakteriler hızla çoğalır ve toksin bırakır. İnsanlar hem enfeksiyon hem de intoksikasyon yoluyla zehirlenebilir.
Tüketicilerin bu durumu anlamasının zor olduğunu belirten Sırma, "Restoranların mutfağını görmek mümkün değil. Ancak şüpheli bir durumda ALO 174 Gıda İhbar Hattı’na başvurulmalı. Kimlik bilgileri gizli kalır" diye ekledi.
Salmonella: Gıda zehirlenmelerinin baş sorumlusu
Dünya genelindeki gıda zehirlenmelerinin yüzde 70'inden Salmonella bakterisinin sorumlu olduğunu ifade eden Sırma, şöyle konuştu:
Salmonella, kümes hayvanlarının bağırsak florasında yaşar. Kesim sırasında uygun koşullar sağlanmazsa ete bulaşır. Tavuğun derisi, etine göre daha risklidir. Ağzı açık protein ürünleri (tavuk, kırmızı et, deniz ürünleri) buzdolabındaki diğer gıdalara mikroorganizma bulaştırabilir. Mutlaka kapalı kaplarda muhafaza edilmeli.
Salmonella’nın yumurta kabuğunda da bulunabileceğini hatırlatan Sırma, "Yumurtayı yıkamak bakterinin mutfağa yayılmasına neden olur. Yıkamanız gerekiyorsa, hemen pişirme işlemi yapın. Aynı şey tavuk için de geçerli" diye konuştu.
Nurten Sırma, sözlerine şöyle son verdi:
Türkiye’de her 5 kişiden 1’inin gıda zehirlenmesi yaşadığını ve yılda ortalama altı kez bu sorunla karşılaşıyor. Hafif belirtilerle atlatılan vakalar olsa da, bazı durumlar yoğun bakımlık edebiliyor. Gıda güvenliği, halk sağlığı açısından milli güvenlik meselesidir.