00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
08:43
ÖZEL HABER
10:30
12 dk
HABERLER
11:00
6 dk
HABERLER
12:00
5 dk
EN ÇOK OKUNAN 5 HABER
12:38
15 dk
HABERLER
14:00
5 dk
SESLİ HABER
ABD’nin Epstein dostu Türkiye Büyükelçisi adayı: Kırbaç yeterli olduğunda...
14:09
6 dk
HABERLER
16:00
6 dk
HABERLER
17:00
7 dk
HABERLER
18:00
7 dk
ÖZEL RÖPORTAJ
18:26
22 dk
SESLİ HABER
ABD’nin Epstein dostu Türkiye Büyükelçisi adayı: Kırbaç yeterli olduğunda...
20:30
6 dk
HABERLER
07:00
6 dk
SEYİR HALİ
Harvard profesörlerinden Trump'a dava
07:06
113 dk
Live
HABERLER
Saat başı başlıkları
09:00
1 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:05
115 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:10
15 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
BASIN TURU
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Basın Turu
11:31
23 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:51
14 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
83 dk
90 SANİYE
Türkiye ve dünya gündemi
13:28
1 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
YENİ ŞEYLER REHBERİ
Serhat Ayan'la Yeni Seyler Rehberi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
18:00
1 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI
Hayat ve zaman akıp giderken tüm koşuşturmaların arasında gündemin nabzını tutuyoruz.Ajandamızdaki detayları, son dakika gelişmelerini Gün Ortası’nda konuşuyoruz.

Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'

Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'
00:00
1
  • 0,8
  • 1
  • 1,5
  • 2
iBölüm hakkında
OKAN ASLAN İLE GÜN ORTASI
Tüm bölümleri izle
Nurten Sırma: 'Ülkemizde her beş kişiden biri zehirleniyor'
Okan Aslan'la Gün Ortası'nda bugünün konu başlıkları: AK Parti cephesinden Özgür Özel'e peş peşe 'Cunta' tepkisi Mahir Polat'ın avukatından yeni açıklama: Hayati tehlikesi devam ediyor TBMM’de gündem yoğun: Bu hafta neler görüşülecek? Gayrimenkul satışlarında ilk çeyrek rekoru kırıldı Günün öne çıkan haber başlıkları
Abone ol
Gıda Mühendisi Nurten Sırma, Radyo Sputnik’te yayınlanan Okan Aslan'la Gün Ortası programında son dönemde artan gıda zehirlenmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Medyada yer alan tavuk zehirlenmelerine değinen Sırma, 648 kişinin aynı işletmeden tüketim yaptıktan sonra acillere başvurduğunu belirterek, "Bu bir tesadüf değil. Üründe bir sorun olduğu ortada. Körfez ilçesinde yapılan kontrollerde, mikrobiyolojik kriterlere aykırı durumlar tespit edildi" dedi.
Tavuk dönerin ekonomik ve sosyolojik boyutuna da dikkat çeken Sırma, şunları söyledi:
Artık hiçbir şey ucuz değil, tavuk döner bile lüks sayılıyor. Ancak maliyeti düşürmek için yapılan hatalı uygulamalar, ciddi riskler doğuruyor.

'Pişmiş ürün masum kabul edilebilir'

Sırma, özellikle pişmiş dönerin üzerine çiğ et eklenmesinin büyük bir risk olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

Pişmiş ürün masum kabul edilir, ancak çiğ etle temas ettiğinde mikroorganizma yükü artar. Bu, kirliyle temizi birleştirmek gibidir. Salmonella gibi bakteriler hızla çoğalır ve toksin bırakır. İnsanlar hem enfeksiyon hem de intoksikasyon yoluyla zehirlenebilir.

Tüketicilerin bu durumu anlamasının zor olduğunu belirten Sırma, "Restoranların mutfağını görmek mümkün değil. Ancak şüpheli bir durumda ALO 174 Gıda İhbar Hattı’na başvurulmalı. Kimlik bilgileri gizli kalır" diye ekledi.

Salmonella: Gıda zehirlenmelerinin baş sorumlusu

Dünya genelindeki gıda zehirlenmelerinin yüzde 70'inden Salmonella bakterisinin sorumlu olduğunu ifade eden Sırma, şöyle konuştu:

Salmonella, kümes hayvanlarının bağırsak florasında yaşar. Kesim sırasında uygun koşullar sağlanmazsa ete bulaşır. Tavuğun derisi, etine göre daha risklidir. Ağzı açık protein ürünleri (tavuk, kırmızı et, deniz ürünleri) buzdolabındaki diğer gıdalara mikroorganizma bulaştırabilir. Mutlaka kapalı kaplarda muhafaza edilmeli.

Salmonella’nın yumurta kabuğunda da bulunabileceğini hatırlatan Sırma, "Yumurtayı yıkamak bakterinin mutfağa yayılmasına neden olur. Yıkamanız gerekiyorsa, hemen pişirme işlemi yapın. Aynı şey tavuk için de geçerli" diye konuştu.
Nurten Sırma, sözlerine şöyle son verdi:

Türkiye’de her 5 kişiden 1’inin gıda zehirlenmesi yaşadığını ve yılda ortalama altı kez bu sorunla karşılaşıyor. Hafif belirtilerle atlatılan vakalar olsa da, bazı durumlar yoğun bakımlık edebiliyor. Gıda güvenliği, halk sağlığı açısından milli güvenlik meselesidir.

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала