'MECLİS'TEKİ OYLAMANIN BU TARTIŞMAYI BİTİRMEYECEĞİ AÇIK'
Bahçeli'nin başkanlık sistemine ilişkin açıklamasının, konuya ilişkin tartışmaların artık Türkiye gündeminden çıkarılmasını istediğini gösterdiğini belirten Bozdağ, "Bunun yolu bu işi halka sormaktır. Meclis'teki oylamanın bu tartışmayı bitirmeyeceği açık. Çünkü AK Parti'nin 316 oyuyla zaten bu işe gücü tek başına yetmiyor. Bahçeli 'Meclis'e gelsin, biz 330 sağlayalım ve halka soralım, Türk halkı evet derse mesele biter, hayır derse mesele yine biter' diyor" diye konuştu.
Bozdağ, "Parlamento bu konuyu gündemine alır, hemen karar verirse, referandum sandığı hızla gelir, baharı bile beklemez" diyerek şöyle devam etti:
"Sayın Bahçeli'nin konuşmasını canlı dinledim ve yazılı metinden de bir kez daha okudum. Benim anladığım şu: Sayın Bahçeli başkanlık sistemi tartışmalarının Türkiye'nin gündeminden çıkarılmasını istiyor. Bunun yolu bu işi halka sormaktır. Meclis'teki oylamanın bu tartışmayı bitirmeyeceği çok aşikardır. AK Parti'nin gücü zaten buna yetmiyor. MHP'nin milletvekillerinden bazıları yada tamamı bu oylamaya oy vermediği takdirde halka gidilmeyeceği çok açık. O zaman Sayın Bahçeli zaten bunu görerek niye Meclis'e getirin diye çağrı yapsın? Meclis'e gelmesinin bir anlamı yok. Onun için Sayın Bahçeli'nin Meclis sürecinde buna destek olacağı konusunda benim bir algım oluştu. Başkaları başka şekilde değerlendirebilir, aksi takdirde bunun bir anlamı yok. Zaten ben getirdiğimde benim 316'ımla sen vermezsen bunun Meclis'ten geçmeyeceği tartışmasız, en azından asgari bir mutabakat olmadan Meclis'e getirmenin bir anlamı var mı, kamuoyunu boş yere oyalamanın bir anlamı var mı?"
'TÜRKİYE TİPİ BAŞKANLIK İSTİYORUZ'
Bozdağ, "Türkiye tipi başkanlık sistemi istiyoruz " diyerek, gelecek yıl yeni bir seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu çıkaracaklarını belirtti.
'ESKİDEN BERİ SAVUNDUĞUM DAR BÖLGEDİR'
Türkiye'nin üniter yapısının korunacağını vurgulayan Bozdağ, "Gelecek yıl yeni bir seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu çıkaracağız. Onun içinde dar bölge mi daraltılmış bölge mi olacak, o tartışmalar sırasında karar verilecek. Ama benim eskiden beri savunduğum dar bölgedir" ifadelerini kullanarak şöyle konuştu:
'ASLINDA YASAMA VE YÜRÜTME BİRBİRİNDEN TAM BAĞIMSIZ AYRI HALE GELECEK'
'SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM KANUNUNA İLİŞKİN KURDUĞUMUZ 2 AYRI KOMİSYON VAR'
'BAŞKANLIK SİSTEMİ MİLLETVEKİLLERİNİN DE ÇOK GÜÇLÜ FİGÜRLER OLMASINI SAĞLAR'
'TÜRKİYE TİPİ BİR BAŞKANLILK SİSTEMİ'
- Şüphe yok ki, bizim baştan beri söylediğimiz, başkanlık sistemi eksiksiz başkanlık sistemidir. Türkiye tipi bir başkanlık sistemi. Çünkü pek çok çeşit başkanlık sistemi var. Bunlar o ülkelerin durumuna göre tercihlerine göre uygulanıyor. Türkiye de kendi dinamiklerini kendi yapısını dikkate almak suretiyle bütün bu örneklerden de istifade ederek en iyisini en doğrusunu yapmak istiyor.
'TÜRKİYE, ENİNDE SONUNDA BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇECEKTİR'
- Biz ülkemizde siyasi istikrar, güçlü iktidar, hızlı karar alma ve bu kararları etkin kullanmak bakımından buna ihtiyaç olduğuna düşünüyoruz. Türkiye eninde sonunda, ben bunu hep söyledim, başkanlık sistemine geçecektir. Esasında Sayın Bahçeli'nin açıklamalarına bu noktadan baktığınızda Türkiye'nin gündeminin bu tartışmalardan kurtulmasını istediğini de görüyorum ben orada. Yani Türkiye başkanlık sisteminin tartışmalarını artık gündeminin dışına atmalı. Bunun yolu nedir? Bunun yolu çok açık. Bu konunun Meclis'e gelmesidir.
'MHP'NİN BU SÜRECE ASGARİ DÜZEYDE BİR DETEK VERME İHTİMALİ ORTAYA ÇIKTI'
'FARKLI ANLAMALARLA SAYIN BAHÇELİ'Yİ GÖRÜŞÜNDEN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'
'PARLAMENTO GÜNDEMİNE ALIR HEMEN KARAR VERİRSE, BAHARI BİLE BEKLEMEYİZ'
- Bu konu partiler arası konuşma. Meclis aşamasını geçtikten sonra halk oyuna gidiyor. Eskiden 90 gündü, biz yasayı değiştirerek bunu 60 güne indirdik. Eğer Parlamento bunu gündemine alır hemen karar verirse çok hızla girer, baharı bile beklemeyiz. 2017 gelmeden yetişmesi biraz zor görünüyor, takvime baktığımızda, Meclis'teki yasalaşma süreci var, şu anda da önümüzde yaklaşık iki buçuk ay gibi bir süre var ama 2017'nin içerisinde bahara da gitmeden bu yapılabilir. Yeter ki Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti bu işin Parlamento'dan çıkmasının tarihi konusunda anlaşsınlar. İki parti anlaştığı zaman referandumu göreceğiz. Anlaşılmazsa, bu bir tartışma olarak kalacaktır.
'2014'TE BUNUN BİR ÖRNEĞİNİ YAŞADIK'
- Biz 2014'te esasında bunun bir örneğini yaşadık. Bir yanda Sayın Cumhurbaşkanı'mız adaydı, bir yanda da ortak aday vardı. Şimdi Başkanlık sistemi olduğunda soldan birisi aday gösterecekse halktan en çok oy alacak, sağdan da oy alacak. Sağa da şirin görünecek birisini getirip aday koyması gerekiyor ki başkan olsun. Sağdan aday konulduğunda da sağın tamamını toplayacak, aynı zamanda soldan da aday alabilecek birisi gelecek. Güçlü özellikleri olan birilerini mutlaka aday yapmak zorunda. O zaman ister sağdan kazansın, ister soldan kazansın, toplumun tamamını kucaklayan güçlü liderlik vasfı olan bir başkan olacaktır."