Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, konuyla ilgili Ankara’daki diplomasi muhabirlerine yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB’nin temel hedefinin yasadışı göçü ve insan kaçakçılığını engellemek olduğunu belirterek “Türkiye bu anlaşma çerçevesinde Yunanistan’a yasadışı yollarla gitmiş olan göçmenleri geri alacak, bunun karşılığında da AB aynı sayıda mülteciyi kabul edecek. Biz buna teknokrat bir dille bire bir yeniden yerleştirme adını veriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KÜÇÜK BİR GRUP ÜZERİNDE DENEME YAPIYORUZ’
Almanya’nın bu anlaşma çerçevesinde ilk aşamada 40 sığınmacıyı kabul edeceğini açıklayan Erdmann, şunları söyledi: “İlk bakışta bu rakam oldukça küçük gibi gelecektir size ama bu bir anlamda deneme akışı olacaktır. Çünkü biz BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, Türkiye’nin ilgili makamları ve Almanya’nın ilgili makamları olarak böyle küçük bir grupla bu işin bir denemesini yapmak istiyoruz. Pratikte yeniden yerleştirme uygulaması nasıl olacak, ne gibi sorunlarla karşılaşacağız, bunları görmek için böyle küçük bir grup üzerinde deneme yapıyoruz” dedi.
Almanya’ya götürülecek 40 Suriyelinin hangi kriterlere göre seçildiği konusunda bir açıklama yapmayan Erdmann, 4 Nisan itibarıyla Hollanda ve Finlandiya’nın da yeniden yerleştirme programına katılacağını, diğer AB ülkelerinin ise sonraki tarihlerde bu programa dahil olacaklarını ifade etti: “Biz, ortaya koyduğumuz bu çabalarla 18 Mart tarihli zirvede ortaya konulan kararları benimsediğimizi ve bu kararlar doğrultusunda faaliyete geçtiğimizi kanıtlamak istiyoruz.”
‘AB DELEGASYONU GÖÇMEN KOORDİNASYON MEKANİZMASI OLUŞTURACAK’
Erdmann, yeniden yerleştirme mekanizmasında karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelebilmek için Ankara’daki büyükelçiliğe Almanya Göç İdaresi’nden iki kişilik destek ekip çağırdıklarını da kaydetti. Erdmann, “Önümüzdeki hafta itibariyle AB Delegasyonu önderliğinde bu bağlamda bir koordinasyon mekanizması oluşturulacak” diye konuştu.