Türkiye ile kalıcı anlaşma sağlanabilmesi için önce 160 bin sığınmacının AB ülkelerine dağıtılmasıyla ilgili mekanizmanın çalıştırılması gerektiğini belirten Martin Schulz, “Macaristan'ın payına sadece bin 294 mülteci düşüyor ama Başbakan Orban kararla ilgili referandum yaptıracağını ve mülteci krizinin Almanya'nın problemi olduğunu söylüyor” dedi. AP Başkanı, Avrupa Konseyi'nde oybirliği ile karar alınabildiği için, bu tartışmanın sürmesi nedeniyle daha iyimser olamadığını ifade etti.
'KÜRT SORUNU ASKERİ YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLEMEZ'
İnsan hakları ve Güneydoğu'daki çatışmalar konusunda da Türkiye'yi eleştiren Schulz, "Türkiye basın özgürlüğüne saygı duymalı. Ayrıca Kürt sorunu askeri yöntemlerle çözülemez" dedi.
‘AB DAĞILABİLİR’
Martin Schulz, Avrupa Birliği'nin görüş birliğine varamamasının tehlikelerine işaret ederek, “Avrupa, kaçış nedenlerini dikkate alan çözüm stratejisi geliştirmeli, aksi takdirde AB dağılabilir” dedi. Birlik üyelerinin arasının açılmakta olduğuna işaret eden AP Başkanı, üyeler arasındaki uyuşmazlığın AB'nin sonunu getirebileceğini ve ‘her proje gibi AB projesinin de başarısızlığa uğramasının mümkün olduğunu' vurguladı.
'VİZE SERBESTİSİ İÇİN TÜRKİYE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİ'
Reuters’ın haberine göre “Türkiye’ye kesinlikle açık çek vermeyeceğiz” diye konuşan Timmermans, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yeni fasılların açılması için tüm üye ülkelerin bu konuda uzlaşması gerektiğini kaydetti.
‘İNSAN HAKLARI ENDİŞELERİNİN FARKINDAYIZ’
Türkiye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerin de farkında olduklarını söyleyen Timmermans, AB’nin bu konulara dikkat çekmesi için üyelik sürecinin devam etmesinin AB’nin yararına olduğunu ifade etti.
AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın uygulanması konusunda daha fazla zorluk yaşanmasını beklediğini belirten Frans Timmermans, “Sığınmacıların topluca Türkiye'ye gönderilmesi söz konusu olamaz. Siyasi ve ahlaki olarak Türkiye ve Yunanistan dev mülteci kaplarına dönüştürülemez” dedi.
Timmermans ayrıca, sığınmacıların Avrupa kapılarından geri çevrilmeyeceğini ve AB’nin bu kişilere Türkiye’de gerekli uluslararası korunma haklarını vereceğini kaydetti.
'ÖNCE 3 MİLYAR EURO HARCANSIN'
RİA Novosti haber ajansına konuşan Avrupalı bir kaynak, "Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar euro daha ayrılması yönündeki teklifi birçok AB ülkesi tarafından desteklenmişti. O nedenle bu da liderlerimiz tarafından değerlendirilmesi gereken bir konu. Nitekim AB, vaat ettiği ilk 3 milyar euroluk fon harcandığında böyle bir sorumluluğu (ikinci bir 3 milyar euroluk fon sağlanması sorumluluğunu) kabul edebilmeli" ifadelerini kullandı.