Karara ilişkin bir açıklama yapan ABD'nin Prag Büyükelçiliği, Fayad ve El Marabi'nin serbest bırakılması için hiçbir gerekçe bulunmadığı ve bu tutumun iki ülke arasındaki hukuki işbirliğine zarar vereceğini belirtti.
ABD ASKERLERİYLE MÜCADELE KOLOMBİYA'YA SİLAH SATMAK İSTEMİŞLERDİ
Fayad ve El Marabi’nin de aralarında olduğu üç kişi, 2014 yılında Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag'daki bir otelde kendilerini Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) militanları olarak tanıtan FBI ajanları ile görüştükten sonra yakalanmıştı. Zanlılar, ABD'ye kokain sevk etmek ve Kolombiya'daki ABD askerlerine karşı kullanılmak üzere silah satmak istediklerini belirtmişti.
Eski Çek Cumhuriyeti Adalet Bakanı Jiri Vyvadil, Prag yönetiminin kararını Sputnik'e değerlenirdi. Prag'ın Washington’a karşı yaptığı çıkıştan gurur duyduğunu söyleyen Vyvadil, sadece Batı'ya yönelmenin doğru olmadığını kaydetti.
Vyvadil, "Pragmatizm, bugün Rusya'ya yüzümüzü dönmemiz gerektiğini dikte ediyor. Prag'ın ABD'nin talebini reddetmesi, Lübnan'ın 5 vatandaşımızı serbest bırakılmasıyla bağlantılı olsa da, dün Çek Cumhuriyeti'nin egemenliği açısından güzel bir gündü" diye konuştu.
5 ÇEK VATANDAŞI ÜLKELERİNE DÖNDÜ
Bu arada Temmuz 2015’te Lübnan'ın doğusundaki Beka Vadisi’de kaçırılan beş Çek Cumhuriyeti vatandaşı ve şoförleri ülkelerine döndü.
Çek vatandaşlarını Uluslararası Refik Hariri Havalimanı'na götürmek için çıktıktan sonra haber alınamayan şoförün ailesi, Lübnan güvenlik güçlerine ihbarda bulunmuştu. İhbar üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, Çek vatandaşlarını taşıyan aracı Beka Vadisi’ndeki Kafarya beldesinde bulunan askeri kontrol noktasına birkaç yüz metre uzaklıkta bulmuştu. Araçta, beş Çek vatandaşına ait pasaport, fotoğraf makineleri, banka kartları ve bir miktar para bulunmuştu. Kaçırılanlardan ikisinin gazeteci, birinin Arap asıllı tercüman, birinin de avukat olduğu belirlenmişti.