Bugüne dek en fazla kırbaç cezasına çarptırılan isim ise Mısır vatandaşı Muhammed Ali El Said oldu.
ALKOL TÜKETENE KIRBAÇ CEZASI
Suudi Arabistan’da kırbaç cezası verilen suçların başında alkol tüketimi geliyor. Özellikle de bu ülkede yaşayan yabancılar şeriat kanunlarını ihlal edip alkollü ürünler tükettikleri için cezalandırılıyor.
Alkol tükettiği için kırbaç cezası alan yabancılar arasında öne çıkan isim 73 yaşındaki İngiltere vatandaşı Carl Andrew olmuştu. 2014 yılında, bir şişe ev yapımı şarap taşıdığı gerekçesiyle polisler tarafından gözaltına alınan Andrew, kanser ve astım hastası olmasına rağmen, kendisine verilen 350 kırbaç cezasının uygulanmasını beklerken, bir yıldan daha uzun süreyle cezaevinde yatmak zorunda kalmıştı.
DİN DEĞİŞTİRME VE ATEİZMİN CEZASI İDAM
Ülkede nüfusunun yüzde 7'den fazlası gayrimüslim olmasına rağmen İncil, haç ve ikona gibi İslamiyet dışındaki dini semboller de yasaklı. Hristiyanlar ve Yahudiler başta olmak üzere başka inançlara mensup kişiler sadece evlerinde ibadet etme hakkına sahip.
Öte yandan şeriat kanunları, ‘Şeriat Tugayı’ adı verilen özel dini polisler tarafından denetleniyor.
TECAVÜZE UĞRAYANLAR DA HAPİS VE KIRBAÇ CEZASINA ÇARPTIRILABİLİYOR
Suudi şeriat mahkemelerinin faaliyet gösterdiği bir diğer önemli alan da ‘ahlaksızlık ve zinanın önlenmesi.’ 2009 yılında Lübnan'da yayın yapan bir televizyon kanalına cinsel yaşamını anlatan Suudi Arabistan Havayolları çalışanı Mazen Abdülcevad, ülkesine döndüğünde beş yıl hapis ve bin kırbaç cezasıyla karşı karşıya kalmıştı.
2006 yılında yaşanan bir başka olayda ise bir kadın ve bir erkek, otomobilde tecavüze uğramış; saldırganlar ve kırbaç cezası verilirken, tecavüze uğrayan kişiler ‘evli olmadıkları’ gerekçesiyle altı ay hapis ve 200 kırbaç cezasına çarptırılmıştı.
RİYAD’DAN EŞCİNSELLERE: VAHHABİ GELENEKLERİNE UYUN SİZE KARIŞMAYALIM
Öte yandan eşcinselliğin Suudi Arabistan’da yaygın olması, Riyad yönetimini bu konuda bir dizi adım atmaya itti. Ülkede hali hazırda eşcinseller ile hükümet arasında adı konulmamış bir anlaşma bulunuyor. Buna göre, eşcinsellerin Vahhabi geleneklerine saygı göstermesi halinde yönetim de eşcinsellerin özel hayatlarına karışmıyor.
BÜYÜCÜLERE GÖZ AÇTIRILMIYOR
Suudi yönetiminin ‘kararlılıkla’ mücadele ettiği bir diğer alan ise büyücülük. Büyü yaptığı anlaşılan kişilere sadece bir ceza veriliyor: İdam. Ülkede, büyücülük faaliyetlerinin önüne geçmek için 'büyü ihbar hattı' da bulunuyor.
30 YILDA EN 2200 KİŞİ İDAM EDİLDİ
Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre, Suudi Arabistan'da Haziran 2014 ile Haziran 2015 arasında en az 175 kişinin idam edildi. Af Örgütü, Ocak 1985 ile Haziran 2015 arasında idam edilenlerin sayısının ise en az 2208 olduğunu aktardı.