Açıklamada "Suudi Arabistan'ın kamu güvenliğine tehlikeye atacak eylemlerde bulunacak kişilere karşı aynı şekilde muamele edileceği" ifade edilirken, infazların Riyad, Mekke, Medine, El-Kasim, Hail, Asir, El-Cevf, El-Baha ve Tebuk kentlerinde gerçekleştirildiği belirtildi.
BREAKNG: Saudi Arabia executes 47 people, incl prominent Shiite cleric, on terror charges https://t.co/4syUiS16nJ
— RT (@RT_com) 2 Ocak 2016
Şİİ DİN ADAMINA ‘FİTNE' SUÇLAMASI
İdam edilenler arasında bulunan Suudi Arabistan'da tanınmış Şii din adamlarından Şeyh Nimr el Nimr, 2011'de Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestolara öncülük etmiş, ardından 2012'de Suudi Arabistan tarafından kendisine yöneltilen ‘Protestoları teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak' gibi suçlamalarla tutuklanmıştı.
İRAN, SUUDİ REJİMİNİ UYARMIŞTI: PAHALIYA MÂL OLUR
Ceza mahkemesinde yargılanan Nimr, 15 Ekim 2014'te idam cezasına çarptırılmış, karar Yüksek Yargı tarafından 25 Ekim'de onaylanmıştı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Emir Abdullahiyan ise onay kararına tepki göstererek "Şeyh Nimr'in idamı Suudi Arabistan'a pahalıya mâl olur" ifadelerini kullanmıştı. Nitekim İran'ın şimdiki dışişleri bakanı yardımcısı olan İbrahim Rehimpur da bu sözleri tekrarladı. Yarı resmi Tasnim haber ajansına göre İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise 'Nimr'in idamının bölgedeki güvenlik sorunlarını artıracağını' söyledi.
SUUD MASLAHATGÜZAR, DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI
Ayrıca İran, idamı protesto için Suudi Arabistan'ın Tahran'daki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
'SUUDİ ELÇİLİĞİ ATEŞE VERİLDİ' İDDİASI
Meşhed'deki Suudi Arabistan Konsolosluğu önünde toplanan bir grup İranlı da Nimr'in idam edilmesini protesto etti. Protesto gösterileri sırasında göstericilerin, konsolosluktaki Suudi Arabistan bayrağını indirerek binanın bir kısmını ateşe verdiği ve camlarını kırdığı ileri sürüldü.
Video: Protest at Saudi consulate in Mashhad over al-Nimr execution pic.twitter.com/7BLtvJDJf7
— Sobhan Hassanvand (@Hassanvand) 2 Ocak 2016
HAMANEY: UYANIŞ BASTIRILAMAZ
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Uyanış bastırılamaz" mesajı verdi:
Awakening is not suppressible. 16/5/2015 #SheikhNimr, #NimrAlNimr, #NimrMartyred pic.twitter.com/bVTz61FTDN
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) 2 Ocak 2016
HİZBULLAH: SUİKAST
İnfial yaratan Nimr idamına Hizbullah'tan da tepki geldi. Hizbullah, Nimr'in infazını 'suikast' olarak niteledi.
MALİKİ SADDAM'A BENZETTİ
Bunların yanı sıra eski Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Nimr'in idam edilmesinin —tıpkı Saddam Hüseyin asıldıktan sonra Irak'ta olduğu gibi- Suudi rejiminin sonunu getireceğini savundu. Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr da Irak ve Körfez ülkelerinde gösteri çağrısı yaptı.
İBADİ: TARİH, ZULMÜN UZUN SÜRMEYECEĞİNİ KANITLADI
Irak Başbakanı Haydar el İbadi de "Şeyh Nimr'in Suudi Arabistanlı yetkililer tarafından idam edilmesi haberini büyük üzüntüyle öğrendik. Muhaliflerin tasfiyesi ve seslerin susturulması, hükümet ile halklara harap ve yıkımdan başka bir şey getirmez. Tarih bize zulüm ve baskı araçlarının uzun sürmeyeceğini kanıtladı" ifadelerini kullandı.
BAE VE BAHREYN'DEN TAM DESTEK
Diğer taraftan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, 47 kişinin idam edilmesi konusunda, Suudi Arabistan'ın yanında olduklarını açıkladı. Ancak Bahreyn'deki onlarca kişi ise hükümetleriyle aynı fikirde değildi:
SUUDİ İÇİŞLERİ: İSLAM HUKUKUNA UYGUN
Öte yandan basın toplantısı düzenleyen Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mansur el Turki, 47 kişinin infazının kılıç veya kurşuna dizme yöntemleriyle gerçekleştirildiğini belirtti. İran'ın eleştirilerine de cevap veren Turki, "Bu sorumsuz açıklamalarla Dışişleri Bakanlığı ilgilenecek. Suudi Arabistan, İslam hukukuna uygun hüküm vermiştir. Uygulamalarımıza tamamen güveniyoruz, yargı ve hükümlerin uygulanmasıyla ilgili icraatlarımız hakkında başkalarının görüşüne önem vermiyoruz" ifadelerini kullandı.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve Sözcüsü Mansur el Kafari de duruşmaların açık şekilde gerçekleştiğine işaret eden Kafari, "Bu mahkemelerin önünde 6 bin 122 sanığın yargılandığı, 2 bin 225 dava var. Söz konusu mahkemeler şu ana kadar 55 kişi hakkında ölüm cezası verdi, bunlardan 4'ü İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanmazken geri kalan 51'i onaylandı" dedi.