Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı Büyük Zafer'in 70. yıl dönümü tarihte hiç olmadığı kadar görkemli törenlerle kutlandı, ilk yüz nakli operasyonu yapıldı, Rus kozmonot Gennady Padalka uzayda en uzun süre kalan insan oldu.
Rusya lideri Putin'in yıl boyunca katıldığı etkinlikler, pek çok basın kuruluşunun gündeminde üst sıralardaydı. Örneğin Putin'in Rusya Coğrafya Topluluğu'nun 140. Kuruluş yıldönümü kapsamında Kırım'da ‘mini denizaltı' olarak da bilinen batiskaf aracıyla Karadeniz'in 83 metre derinliğine inmesi büyük ilgi topladı.
İşte dünyada ilgi çeken ve Rusya'nın 1 yılına damgasını vuran olaylar:
BÜYÜK VATAN SAVAŞI'NIN 70. YILDÖNÜMÜ'NDE GÖRKEMLİ KUTLAMA
1945 yılında Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yendiği Büyük Vatan Savaşı'nın 70. yıldönümü, kuşkusuz Rusya halkı için de yılın en kayda değer olaylarından biriydi. 9 Mayıs Zafer Günü'nün yıldönümü dolayısıyla başkent Moskova'daki Kızıl Meydan'da görkemli bir geçit töreni düzenlendi. 2.5 milyon kişinin bulunduğu törene katılanlar arasında, 20'den fazla ülkenin lideri vardı.
PROGRESS M UZAY ARACI UZAY İSTASYONU'NA ULAŞTI
Rusya'nın 3 Temmuz'da fırlattığı insansız kargo aracı Progres M-28M uzay kapsülü Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşarak, istasyondaki mürettebat için gıda, oksijen, yakıt ve bilimsel teçhizat bulunan 2,3 ton kargo iletti. ABD merkezli SpaceX'in 29 Haziran'da ateşlediği ve Falcon 9 roketiyle havada infilak eden Dragon uzay aracının ardından, uzay istasyonunda yaz sonuna yetecek kadar gıda kalmıştı. Progress M-28M'nin UUİ'ye ulaşmasıyla bu sorun giderilmiş oldu.
ST. PETERSBURG'DA ULUSLARARASI EKONOMİ FORUMU
18-21 Haziran'da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) bu yıl rekor katılımla gerçekleşti. 10 bin katılımcının yer aldığı forumda yaklaşık 5.4 milyar tutarında 200'den fazla anlaşma imzalandı.
SPIEF'i, üst düzey hükümet yetkililerinin yanı sıra iş dünyasının önde gelen isimlerinin aralarında bulunduğu 120 ülkeden temsilciler ziyaret etti. Forumdaki katılımcı sayısının 2014 yıla kıyasla yüzde 25 oranında artması, Rusya'nın ekonomik anlamda izole edilemeyeceğini gösteren unsurlar arasındaydı.
1993 yılından bu yana düzenlenen MAKS Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı bu yılın en göze çarpan olaylarındandı.
Moskova dolaylarındaki Jukovskiy kentinde gerçekleştirilen fuarda Rusya'nın ileri teknoloji hava araçları sergilendi, bir dizi uçak gösterisi yapıldı. Avusturya, Belçika, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa gibi 25 ülkeden 760 şirketin yer aldığı MAKS 2015'e Türkiye'den Aselsan şirketi de katıldı.
FORMULA 1'DE HAMİLTON, PUTİN'İ ISLATTI
FÜZELERİ SAKLAMAK İÇİN YAPAY BULUT GELİŞTİRİLDİ
Rus bilim insanları karada kullanılan füze sistemlerini gizlemek için sis perdeleri ve yapay bulutlar üreten bir cihaz geliştirdi. Petro Stratejik Füze Güçleri Yüksek Okulu öğretim görevlisi Aleksey Solodovnikov, cihazın dağınık şekilde küçük sis ve duman partikülleri üreterek, füze sistemlerinin uydudan görülmesini engellediğini belirtti.
KENDİ KENDİNİ EĞİTEN BEYİN ÜRETİLDİ
İLK KAFA NAKLİ GÖNÜLLÜSÜ ABD'YE UÇTU
Bilim kurgu filmlerini aratmayan insandan insana ilk kafa nakli operasyonu projesine gönüllü olan 30 yaşındaki Rus Valeriy Spiridonov, 10 Haziran'da ABD'ye gidecek ve ameliyatı gerçekleştirecek İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero ile buluştu.
#Rise of Val #Spiridonov:) pic.twitter.com/aJ8nOXcBsm
— Val Spiridonov (@valspiridonov) 11 Aralık 2015
Spiridonov, burada Canavero'nun kafa nakli teknolojisi konusunda vereceği sunuma eşlik etti ve tüm dünya insanlık tarihi için dev bir adım olacak bu ameliyat konusunda Rus gencin ciddiyetini görmüş oldu. Spiridinov'un ameliyatı, her şey planlandığı gibi gittiği takdirde 2017'de yapılacak.
Rus bilim insanları filmlere konu olan ‘gençlik iksirini' bulmuş olabileceklerini açıkladı. Sibirya'daki donmuş toprak tabakalarında keşfedilen 18 bin yıllık bakterilerden elde edilen probiyotik bir madde, yaşlı bir fareye enjekte edildi. Deneydeki farelerin yaşları nedeniyle kaybettikleri doğurganlık özelliğini de geri kazandıkları görüldü. Moskova Devlet Üniverstesi'nden Anatoli Brouchkov maddeyi kendisine enjekte ettiği 2 yıl süresince gribe yakalanmadığını ve daha fazla çalışabildiğini söyledi.
57 yaşındaki Rus kozmonot Gennady Padalka, toplam 878 günle uzayda en uzun süre geçiren insan oldu. Son olarak 27 Mart'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen Padalka, 10 Ağustos'ta Danimarkalı astronot Andreas Mogensen ve Kazak astronot Aydın Aimbetov ile beraber Dünya'ya döndü.
17 YIL SONRA YÖRÜNGEDEKİ İLK RUS KADIN KOZMONOT
İki Rus, bir Amerikalı, mürettabatıyla uzay aracı Soyuz, altı ay sonra başarılı bir şekilde dünyaya indi. Ekibin içinde, 17 yıl aradan sonra yörüngeye giden ilk Rus kadın kozmonot olan Elena Serova da vardı. Uzay aracı 418 kilometre uzaklıktaki UUİ'den kozmonotlar 169 gün boyunca çalışma yaptıktan sonra Kazakistan'a iniş yaptı.
'BALENİN SULTANI' PLİSETSKAYA HAYATINI KAYBETTİ
Dünyanın ve 20. yüzyılın en iyi dansçılarından biri olarak gösterilen Rus balerin Maya Plisetskaya, 89 yaşında Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonrası hayata veda etti. Plisetskaya, Çaykovski'nin 'Kuğu Gölü' adlı balesinde sergilediği unutulmaz performansı sebebiyle 'ölümsüz kuğu' olarak anılıyordu.
RUSYA EBOLA AŞISI GELİŞTİRDİ
Rusya'da yılın ilk dönemlerinden bu yana üzerinde çalışılan Ebola aşısı, 200 gönüllü üzerinde denendi ve olumlu sonuçlar verdi. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketicileri Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, aşının tesciledilmesi için gerekli belgelerin ilgili kurumlara ibraz edildiğini bildirdi.
KAPLAN İLE KEÇİ DOST OLDU