27 Mart'ta beşinci uzay uçuşuna başlayan Gennadiy Padalka, bugün itibarıyla 877 gün uzayda kalarak kırılması zor bir rekora imza attı. 11 Eylül'de yeryüzüne dönmesi planlanan Padalka'nın bundan sonra uzayda geçireceği her gün, yeni bir rekor olarak tarihe geçecek.
Daha önceki uzayda en uzun süreli kalma rekoru, 2010 yılında 803 günle Rus kozmonot Sergey Krikalyov tarafından kırılmıştı. Gazetecilere demeç veren Krikalyov, rekorunu egale eden Gennadiy Padalka'yı 11 Eylül'de mutlaka karşılayacağını belirtti.
Öte yandan Gennadiy Padalka'nın rekorunun resmi olarak kayda geçmesi için, kozmonotun uzayda kaldığı sürenin bir önceki rekordan en az yüzde 5 daha fazla olması gerekiyor. Bu nedenle yeni rekorun ancak Ağustos'un başında resmiyet kazanacağı kaydediliyor.
İlk uzay uçuşunu 1999 yılında gerçekleştiren Rus kozmonot Gennadiy Padalka, 2004, 2009 ve 2012 yıllarında da uzaya gönderildi. Padalka'ya 27 Mart'ta başlayıp 11 Eylül'de sona erecek beşinci uzay uçuşunda Rus kozmonot Mihail Korniyenko ve Amerikalı astronot Scott Kelly eşlik ediyor.
Ekip, uzayda uzun süre kalmanın insan bünyesine uzun vadeli etkilerinin araştırılması görevine yardım ediyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, çalışmada elde edilecek verilerin, daha uzun süreli uzay görevlerinin yol açabileceği risklerin azaltılması yöntemlerini araştırmak amacıyla kullanılacağını bildirmişti.