Russia Today’in (RT) haberine göre, Rusya’nın Sibirya bölgesindeki Tomsk Devlet Üniversitesi’nde araştırma yapan uluslararası bilim insanı ekibi, doğal zekânın yapay taşıyıcısı olabilecek bir aygıt üretti. Aygıtın, öğrenme ve çevreye tepki verme yetilerine sahip olduğu belirtiliyor.
Rusların yanı sıra Almanya, Bulgaristan, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan’dan da bilim insanlarının yer aldığı bilimsel çalışmaya başkanlık eden Prof. Dr. Vladimir Siryamkin, kat ettikleri süreci şöyle anlattı:
“İlk olarak insan beyninin matematiksel ve bilgisayar modellerini oluşturduk. Daha sonra yapay sinir ağı eğitmek için kullanılan geriye yayılma algoritmasının (perceptron) bulunduğu elektronik bir cihaz tasarladık. Cihaz, görüntü ve ses gibi çeşitli bilgileri işleme kapasitesine sahip. Şimdi de akıllı denetim merkezi işlevi görecek bir robot düzeneği kurmak için çalışıyoruz.”
'SİNİR SİSTEMİNİN GİZEMİNİ KIRMAYI BAŞARDIK'
Bilim insanlarının geliştirdiği fiziksel beyin prototipi, dış uyaranlar yoluyla edindiği yaşam deneyimlerini biriktirerek, böylece kendi kendine öğrenme kapasitesine sahip. Çalışmanın başarıyla tamamlanması halinde, yapay zekânın edindiği bilgileri hatırlayıp, benzer koşullarda kullanabileceği belirtiliyor.
Prof. Dr. Vladimir Siryamkin, “Çalışmanın sonunda yapay zekâ, biyolojik zekâ modelinin benzeri haline gelebilir. Önümüzde daha yapılacak çok iş var, ama şimdiden büyük bir adım attık. Beynin sinir sisteminin gizemini kırmayı başardık” dedi.
Yapay zekânın Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi durumlarda kullanılabileceği belirtiliyor.