Cazeneuve, kaçak göçmen sorunuyla ilgili iki ülkenin daha yakın çalışacağına belirterek, göçmenlerin Fransa'dan İngiltere'ye yasa dışı geçişte kullandığı Manş Tüneli bölgesinin güvenliği için ek bir dizi önlemler alınacağını söyledi.
Anlaşmada insani yardım konusuna da dikkati çeken Cazeneuve, kadın ve çocukları kapsayacak şekilde göçmenler arasında durumu en hassas olanların tespit edileceğini, bu kişilere gerekli desteğin verileceğini ifade etti.
İNGİLTERE’DEN İKİ YIL İÇİN 10 MİLYON EURO
Cazeneuve, sığınmacı kapasitesinin artırılması öngörüldüğü anlaşmada, İngiltere'nin yıllık 5 milyon euro olmak üzere iki yıl için 10 milyon euro bütçe ayırmasına karar verildiğini de duyurdu.
İngiltere ile Fransa arasındaki anlaşmaya göre, göçmenlerin Calais'den İngiltere’ye tarafına geçtiği Manş Tünel ve çevresi güvenlik önlemleri artırılacak ve bölgede 7 gün 24 saat görev yapan Fransız polislere İngiliz meslektaşları da eşlik edecek. Anlaşma ayrıca, göçmenlerin İngiltere tarafına geçmesine yardımcı olan çete ve örgütlerle mücadele için sınır güvenliğiyle ilgili önlemler sıkılaştırılmasını da içeriyor.
Fransa Başbakanı Manuel Valls da İçişleri Bakanı Cazeneuve ve AB Komisyonu'nun ilgili iki üyesiyle 31 Ağustos'ta Calais'yi ziyaret edecek. Ayrıca Paris’in, yılsonunda yasadışı göç ile ilgili Yunanistan ve İtalya'nın da katılacağı uluslararası bir konferansa da ev sahipliği yapması bekleniyor.
Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinde yaklaşık 3 bin göçmen yaşıyor. Ülkenin en büyük göçmen kampı da burada bulunuyor. Kent, İngiltere'ye gitmeye çalışan göçmenlerin şansını denediği en önemli sınır noktası olarak biliniyor. Bu kentteki göçmen kampının koşulları sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.
Öte yandan, kamp koşullarının yanı sıra yolculukta son derece tehlikeli. Sadece son üç ayda Manş tüneli geçmeye çalışan 16 göçmen yaşamını yitirdi.