Kıbrıs müzakereleri kapsamında ara bölgede Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) işbirliğinde "Çözüm Sonrası Kıbrıs Ekonomisiyle İlgili Vizyonumuz" konulu etkinlik düzenledi.
Burada konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır global ajandada olduğunu ve müzakerelerin başladığı 1968'den beri tarihin pek çok başarısız girişime, acı hayal kırıklıklarına ve umutların tekrar tekrar azalmasına tanık olduğunu belirterek, "Nikos ve ben, kendimizi somut sonuçlar üretmeye ve bu sorunu sona erdirmeye adadık" diye konuştu.
'İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK'
Kıbrıs sorununun farklı boyutları ve taraflarıyla uluslararası bir karakteri bulunduğunu dile getiren Akıncı, "Ancak sorunun özünde Kıbrıslılar var ve sorunu da BM ve uluslararası toplumun desteğiyle onların çözmesi gerekir. Empati olmadan bizi yeniden yakınlaştıracak ve çalışabilir bir siyasi modele yönlendirecek olası bir ortak anlayışı yaratmak mümkün değildir" ifadesini kullandı.
'KIBRIS SORUNUNUN KURBANI OLDUK'
Kendi jenerasyonlarının doğrudan veya dolaylı olarak Kıbrıs sorununa kurban gittiğini kaydeden Akıncı, çözümsüzlüğün birçok sosyal, ekonomik ve psikolojik eksikliğin kaynağı olduğunu ve ortak vatanın potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmayı engellediğini belirtti.
Hayatı boyunca Kıbrıs sorununun çözümü ve toplumların yakınlaşması için çalıştığını anlatan Akıncı, "Adadaki mevcut durumu kimse hak etmiyor ve bu durumu gelecek nesillere aktarmaya hakkımız yok" değerlendirmesinde bulundu.
'DOĞAL KAYNAKLAR ENERJİ SORUNUNU ÇÖZME POTANSİYELİNE SAHİP'
Akıncı, Kıbrıs'ın çevresindeki doğal kaynakların enerji sorununu çözme potansiyeline sahip olduğunu ancak hidrokarbonun nasıl ve ne zaman ekonomik fayda sağlayabilecek duruma geleceğinin bilinmediğini söyledi.
Çözümün Kıbrıs'taki her iki ekonominin de sürükleyici gücü olan turizmde sınırsız imkanlar sağlayacağına dikkati çeken Akıncı, bu konuda da işbirliği yapıp strateji oluşturulması gerektiği kaydetti.
'ANLAŞMA TÜM KIBRISLILAR İÇİN KALKINMA VE REFAH GETİRECEK'
Rum lider Nikos Anastasiadis de Kıbrıs'ta iki halkın geleceğinin, insan hakları ve temel haklar gibi konulara saygılı, AB üyesi birleşik bir Kıbrıs'ta olduğunu belirtti. Bu vizyonun kalıcı ve adil bir çözümü içerdiğini ifade eden Anastasiadis, bunun şu ana kadar üzerinde uzlaşılan temellerde, siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, tek bir uluslararası kimliği, tek bir vatandaşlığı ve tek egemenliği olan bir yapı olduğunu söyledi.
Anlaşmaya varılması halinde uluslararası finans kaynaklarına, dünyadaki keşfedilmemiş pazarlara ulaşmanın da kolaylaşacağını ifade eden Anastasiadis, şu an sorunlar yaşayan ekonomik sektörün yenilenme içine gireceğini ve bunun diğer sektörlere de yansıyacağını kaydetti.
Kapalı Maraş konusuna da değinen Anastasiadis, burada yaşanacak yeniden yapılanmanın istihdam ve iş alanları sağlayacağını, başta inşaat olmak üzere yatırım faaliyeti yapan sektörler için fırsatlar yaratacağını bildirdi.
Rum lider, Kıbrıs'ta ulaşılacak bir çözümle, küresel güvenliğin giderek önem taşıdığı bir çağda, farklı din ve etnik kökenden gelen toplumlar arasında bile, barışa, sosyal ve ekonomik alanlarda işbirliği içinde refaha ulaşmak için çalışıp, uzun süren sorunların çözümlenebileceğinin dünyaya gösterilebileceğini söyledi.
'ÇÖZÜM TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'IN DA ÇIKARINA'
Rum lider, çözümün Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiyi de geliştireceğini ve Türkiye'nin AB müzakerelerinde itici güç oluşturacağını belirterek, Türkiye'nin bölgedeki uzlaşmazlıkların çözümünde ve enerji konularında daha aktif rol oynamasını sağlayacağını sözlerine ekledi.
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Rum lider Anastasiadis ve Akıncı, 10 Temmuz'da ara bölgede yeniden bir araya gelecek.