Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in daveti üzerine, Rum Başkanlık Sarayı'nda Türk gazetecilere yönelik basın toplantısı düzenlendi.
Kıbrıslı Türk yurttaşlara seslenen Anastasiadis, "Bu yılın kabul edilemez statükonun ve küçük vatanımızın bölünmüşlüğünün sona ereceği yıl olmasını diliyorum. Bu yılın, bu statükoya son verip, Kıbrıs'ı yeniden birleşmeye, barış içinde bir arada yaşamaya, sosyo ekonomik işbirliğine ve Kıbrıslı Rum ve Türklerin, halkımızın tümünü birlikte yaratmaya ve ilerlemeye götürmesini istiyorum. İnandığım vizyon bu" dedi.
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM
Anastasiadis, müzakerecilerin atanmasıyla Eylül 2013'te bir diyaloğun başladığını dile getirerek, "Hedef, arzulanan çözümün net bir şekilde yeniden belirlenmesidir. Çünkü bu arada Kıbrıs Türk toplum liderliği iki devletli çözümü seçenek olarak öne sürdü" değerlendirmesinde bulundu.
Yoğun ve zorlu çabalardan sonra 11 Şubat 2014'te ortak bir açıklamaya vardıklarını kaydeden Anastasiadis, genel kanaatin bu açıklamanın iki toplumun da endişelerini göz önüne aldığı, çözüm zeminini netlikle belirlediği, aynı zamanda uluslararası ve Avrupa ilkeleri ile değerlerini temel aldığı yönünde olduğunu kaydetti.
Bunlara paralel olarak taraflar arasında güvensizliğin ortadan kalkması veya azalması, diyalogda yeni bir dinamizm verilmesi için bir dizi dengeli güven artırıcı önlem önerisinde bulunduğunu ifade eden Anastasiadis, ''Bunlar sadece iki toplumun değil, aynı zamanda Türkiye'nin de yararınaydı. Maalesef, önerim Kıbrıs Türk liderliğince toplu olarak reddedildi'' dedi.
"ÇÖZÜME ULAŞILMASI BÖLGENİN YARARINA"
Kıbrıslı Rumların endişelerinin görülmezden gelindiğini savunan Anastasiadis, şöyle devam etti: ''Ben, üzerinde anlaşmaya varılmış olanlar çerçevesinde bir çözüme varılması arzusundayım. Kıbrıs ve yurttaşları, bölünmüş durumdaki ülkeden çok daha iyi şeylere layıklar. 40 yıl çok uzun bir süredir. Bugün Kıbrıs sorunuyla ilgili olan herkes açısından adada mevcut olan kabul edilemez durumun hiç kimsenin yararına olmadığı kabul edilmelidir. Tüm Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin, Türkiye'nin ve hatta komşu bölgenin ve hiç şüphesiz uluslararası toplumun yararına bir çözüme ulaşılmalıdır. Bunu ben yüksek bir vizyon olarak görüyorum ve borcum olarak görüyorum. Kıbrıslıların ve özellikle ülkemizin geleceğini teşkil eden genç nesillerin bölünmüş bir vatanda yaşamak zorunda kalmaktan kurtarmalarını istiyorum.''
KIBRIS'IN YENİDEN BİRLEŞMESİ
"SORUMLULUKLARIMDAN KAÇINMAYACAĞIM"
Tarihi sorumluluklarından kaçınmayacağını dile getiren Anastasiadis, ''Kıbrıs ortak evimizdir, ortak geleceğimizdir. Bu nedenle hem Kıbrıs Türk toplumu liderliğine hem de Türkiye liderliğine çağrıda bulunuyorum. Birlikte bu vizyonu paylaşalım. Kıbrıs'ı gerçekten layık olduğu konuma, çağdaş bir Avrupa devleti haline getirmek için çalışalım'' dedi.
"ÖNCELİĞİM KIBRIS SORUNU"
Müzakerelere geri dönme şartının ne olduğu sorusuna Anastasiadis, "Birinci önceliğim Kıbrıs sorununun çözümüdür. Hangi siyasi lider savaş gemilerinin tehdidi altında ve hakları tanınmadan müzakereye oturur ki? Bu şartlar altında diyaloğa oturmam halinde müdahale hakkını tanımış olurum. Karşılıklı saygı çerçevesinde çözüm yönünde çalışma kararlılığındayım" yanıtını verdi.