Brüksel temaslarının ardından basın toplantısı düzenleyen Akıncı, "İstek, kararlılığımız, ivme ve ritmimiz mevcut. Fakat (çözüm için) bir zaman dilimi vermekten imtina ediyorum. Eğer geçmişe bakar ve arşivleri karıştırırsanız bir sürü çözüm tarihi görebilirsiniz. Yine de mevcut hız ve kararlılıkla devam edersek çözüme yıllardan ziyade aylar içinde ulaşabileceğimizi hissediyorum" dedi.
Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde Eylül'de toplanacak BM Genel Kurulu'na kadar önemli mesafe almaları halinde New York'ta garantör ülkelerin de katılımıyla üst düzey toplantılar yapılabileceğini belirtti.
'SON ŞANS'
Mustafa Akıncı, mevcut müzakereleri Kıbrıs'ta çözüm için "son şans" olarak gördüğünü, aksi halde yeni kuşakların çok büyük ihtimalle federasyonu gündemlerinden çıkaracaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, mevcut müzakerelerde çözüm baskısını artıran iki faktörün Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki ekonomik krizin aşılması ve Akdeniz'deki enerji kaynaklarından daha etkin ve verimli faydalanma arayışı olduğunu dile getirdi.
Avrupa Birliği'nin çözüme daha güçlü destek vermesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, bu kapsamdaki beklentileri arasında KKTC'yi yeni fasıllarda üyeliğe hazırlaması, Yeşil Hat tüzüğünü güçlendirmesi, hellim peynirinin Kıbrıs'taki iki toplumun kabul edebileceği bir formülle tescil edilmesi, KKTC'den iki milletvekilinin gözlemci olarak Avrupa Parlamentosu'na (AP) davet edilmeleri ve Kıbrıs'ta çözümün düzenlenecek donörler konferansıyla desteklenmesini saydı.
ANASTASIADIS: GÖRÜŞMELERDE İLERLEME SAĞLANDI
Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis de, KKTC'de Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yeniden başlayan barış görüşmelerinde 'ilerleme sağlandığını' söyledi.
Reuters'a konuşan Anastasiadis, "Bu hızla devam edersek, inanıyorum ki, yakında daha önemli ilerlemelerden bahsetmeye başlayabiliriz" dedi.
Kıbrıs'da barış görüşmeleri, KKTC'de Mustafa Akıncı'nın 26 Nisan'daki seçimde Cumhurbaşkanı olmasıyla yeniden başlamıştı.
Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, geçtiğimiz günlerde dördüncü kez bir araya geldi ve Ada'nın yarım asırlık sorununun mülkiyet, toprak ve yönetim gibi en kritik konularında çözüm kriterlerini belirledi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide, yapılan son görüşmede Kıbrıs sorunu için çözüm umudunun daha da arttığını söyledi.