İtalya Deniz Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, 18 Nisan 2015'de batan ve Akdeniz’in Libya açıklarında 370 metre derinlikte yeri tespit edilen batan tekne içindeki göçmen cesetlerinin çıkarılması için bir mayın tarama gemisi, bir sahil güvenlik arama gemisi, donanmaya ait Leonardo gemisi ile destek ünitesi olarak Gorgona gemisi ve dalış ekibiyle çalışmalara başlandığı belirtildi.
'İBRET-İ ALEM İÇİN BUNU YAPACAĞIZ'
Göçmen gelişleri ve yaşanan bu trajediler karşısında AB'den beklediği desteği görememekten dert yanan İtalya’nın Başbakanı Matteo Renzi, daha önce yaptığı açıklamalarda, maliyeti ne olursa olsun ibret için bu insanların bedenlerini deniz dibinden çıkaracaklarının sözünü vermişti.
İçinde 800'e yakın insan bulunduğu belirtilen teknenin yaşadığı faciadan aralarında iki insan kaçakçısı da olmak üzere sadece 28 kişi kurtarılabilmişti. Bu facia, bölgede yaşanan en yüksek sayıda insanın yaşamını yitirdiği olay olarak tarihe geçmişti.
2011'de patlak veren 'Arap Baharı', Afrika’nın sahraaltındaki gelişmeler, Ortadoğu’daki çatışmalarla Libya’dan İtalya’ya doğru kaçak göçmen gelişlerinde yıldan yıla artış yaşanırken, buna paralel olarak göçmenler için ölümle biten deniz facilarının da sayısı çoğalmıştı.