Belçika’nın başkenti Brüksel’de akın akın Avrupa’ya ulaşmaya çalışan kaçak göçmenleri durumunu görüşmek için düzenlenen AB liderler zirvesinde bu kez net bir karar çıktı. Avrupa Komisyonu Başkanı ve Polonya eski Başbakanı Donald Tusk, Yunanistan ve İtalya'daki 40 bin göçmenin 2 yıl içinde AB ülkelerine dağıtılacağını duyurdu. İçişleri bakanlarının temmuzun sonuna kadar takvimi belirleyeceğini belirten Tusk, şu anda üye ülkeler dışındaki ülkelerde bulunan 20 bin kişinin de yine üyeler arasında paylaştırılacağını söyledi.
Diğer taraftan krizin yalnızca İtalya ve Yunanistan’ı kapsamadığına vurgu yapan Tusk, Macaristan’ın da krizden en mustarip ülkelerden biri olduğunu, dolayısıyla yaklaşımlarının coğrafi açıdan kapsamlı olması ve bazı ülkelerde farklı yaklaşımlar benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti. BBC de karadan binlerce göçmen alan Macaristan ve AB'nin en yoksul ülkelerinden biri olan Bulgaristan'a muafiyet tanındığını aktardı.
Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in nisanda önerdiği ‘kabul edilecek göçmen sayısına zorunlu kota’ uygulaması reddedildi.
Bu arada zirve esnasında yaşanan derin fikir ayrılıkları İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi yine kızdırdı. Renzi ''40 bin kişi konusunda anlaşamıyorsanız kendinizi Avrupalı olarak nitelemeye hakkınız yok. Avrupa idealiniz buysa kendinize saklayın. Ya ortada bir dayanışma vardır ya da vaktimizi boşuna harcamayın'' sözleriyle tepkisini gösterdi. Nitekim basına sızan bilgiye göre İspanya başta, sığınmacılara mülteci statüsü vermek yerine onları kendi ülkelerine geri gönderecek mekanizmalar üzerinde çalışılmasını önerdi.