CHP'nin seçim beyannamesinde dış politika vaatleri 'Yurttaş ve değer temelli dış politika' ana başlığı ile yer aldı. CHP iktidarında dış politikanın barışçı, laik, uluslararası hukuka saygılı ve gerçekçi olacağının ifade edildiği beyannamede, "Dış politikamızın Avrupa yönelimi kesinlikle devam ettirilecektir" denildi. AK Parti'nin izlediği dış politikanın "Tehlikeli Yalnızlık: Ne Yurtta Ne Dünyada Barış" olarak nitelendirildiği beyannamede hedefler ise özetle şöyle dile getirildi:
ÖDÜNSÜZ BİR AB ÜYELİĞİ
NATO'NUN BM GÜVENLİK KONSEYİ İLE UYUMU
ULUSLARARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLER: Türkiye'nin üye olduğu bütün uluslararası kuruluşlarda ulusal ve bölgesel sorunları etkili bir şekilde dile getirirken, ulusal önceliklerimizi kararlılıkla savunacağız. Uluslararası kuruluşlarda daha çok yurttaşımızın etkili görevler almasını sağlayacak, ülkemize ve insanlığa daha fazla hizmet edeceğiz. Üyesi olduğumuz NATO'nun bir savunma ittifakı olarak görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmesini destekleyeceğiz. İttifak üyelerinin sorumluluklarının gereğini eksiksiz ve zamanında yapmalarını isteyecek ve ittifakın BM Güvenlik Konseyi'yle uyum içinde hareket etmesini sağlamaya çalışacağız.
SURİYE'DE BARIŞ İÇİN ÇALIŞILACAK, EKONOMİK İLİŞKİLER KURULACAK
BAŞTA IŞİD OLMAK ÜZERE TERÖR UNSURLARINI TEMİZLEME
BÖLGEDE TERÖRLE MÜCADELE: Uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklerimizi yerine getirerek Türkiye'nin teröre destek veren bir ülke olarak anılmasını engelleyeceğiz. IŞİD başta olmak üzere, Irak ve Suriye'deki teröristlere yapılan her türlü yardımı önleyeceğiz ve teröre karşı kesin bir tavır alacağız. Irak ve Suriye'de etkin olan terör örgütlerinin ülkemiz için yarattığı güvenlik tehditlerini ortadan kaldıracağız. Topraklarımızda yuvalanan terör unsurlarını temizleyeceğiz.Türkiye havalimanlarının ve sınırlarının Suriye'ye giden teröristlerin bir sıçrama tahtasına dönüşmesini önleyeceğiz. Geçişlere aracılık eden iç unsurlarla yasal yollarla etkin biçimde mücadele edeceğiz.
ŞAİBELİ YARDIMLAR ARAŞTIRILACAK
KUZEY IRAK İLE İLİŞKİLER IRAK ANAYASASINA GÖRE OLACAK
İRAN'LA TİCARİ İLİŞKİLERDE RÜŞVETÇİLER YARGI ÖNÜNE ÇIKACAK
İRAN: Komşumuz İran'la geleneksel iyi ilişkilerimizi sürdüreceğiz. Ekonomik ilişkilerin yanı sıra başta turizm olmak üzere ilişkilerimizi çok yönlü olarak güçlendireceğiz. İran'ın nükleer silah kapasitesi geliştirmesine karşı çıkarak, İran'ın nükleer programı konusunda İran ile P5+1 arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını arzulayan tutumumuzu sürdüreceğiz. İran'la yürütülen ticari ilişkileri kendi kişisel çıkarları için suistimal eden ve kamu görevlileriyle rüşvet ilişkisine giren şahısların tüm karanlık ilişkilerini aydınlatmak ve bu şahısları yargı önüne çıkarmak için gerekli adımları atacağız.
BÖLGE SORUNLARI İÇİN MISIR'LA İŞBİRLİĞİ
MISIR: Mısır'la bozulan ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkilerimizi güven, dostluk ve dayanışma temelinde yeniden inşa edeceğiz. Mısır'la iş birliği halinde bölge sorunlarının giderilmesi için çalışacağız. Mısır'ın iç siyasetini, Türkiye kamuoyunu yanıltmak üzere kullanan anlayışa son vereceğiz. Başta TRT ve AA tarafından olmak üzere, yapılan tek taraflı yayınların Türk ve Mısır halklarının dostluk ilişkilerini bozmasına izin vermeyeceğiz.
ABD İLE İLİŞKİLERDE GÜVEN VE SÜREKLİLİK
EGE İLLERİYLE YUNAN ADALARI ARASINDAKİ ETKİLEŞİM
BATI TRAKYA'DAKİ TÜRKLER: Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarının çözümü için, geçmişteki girişimlerden de gerekli dersleri çıkararak, Yunanistan'la sonuç odaklı müzakereler yürüteceğiz. Batı Trakya'da yaşayan Türk nüfusun, Lozan Antlaşması'ndan ve diğer uluslararası antlaşma ve sözleşmelerden kaynaklanan hak ve çıkarlarının korunması için kararlılıkla çalışacağız.
ÇÖZÜM OLMAZSA KKTC'NİN TANINMASI İÇİN ÇALIŞILACAK
KKTC'NİN İÇ İŞLERİNE KARIŞILMAYACAK
KKTC ile ilişkiler: KKTC'nin egemenlik haklarını ve demokratik iradesini savunacağız. KKTC'nin iç işlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceğiz. Kıbrıs Türk halkının haysiyetini inciten söylem ve uygulamalara son vereceğiz. Bağımsız KKTC'nin anayasal kurumlarıyla karşılıklı saygı çerçevesinde iletişim kuracağız.
ENERJİDE TRANSİT KORİDORU, ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER
RUSYA İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLECEK
RUSYA İLE EĞİTİM, BİLİM VE SANAT ALANLARINDA İŞBİRLİĞİ: Eğitim, teknoloji ve sanat alanlarında Türkiye'nin ve Rusya'nın önde gelen üniversitelerinin iş birliği yapmasını sağlayacak kurumsal düzenlemeleri gerçekleştireceğiz. İki ülke arasında eğitim ve bilim alanlarında kurulacak iş birliğini hem piyasaya dönük olarak hem de sosyal ve kültürel içeriği ile destekleyeceğiz. Ar-Ge ve yenilikçilik alanlarında Rusya'nın olanaklarının, Türkiye'deki girişimcilik kültürü ile birleştirilmesi için çalışacağız.
TÜRKİYE'DEKİ RUSLAR, RUSYA'DAKİ TÜRKLER: Türkiye ve Rusya arasındaki sosyal ve kültürel ilişkileri derinleştirecek, her iki ülkede yaşamakta ve çalışmakta olan yurttaşların iki ülke arasında güçlü köprüler kurmasını sağlayacağız. Rus kökenli Türk yurttaşları ile Rusya'daki Türk yurttaşların topluma entegrasyonu ve iki ülke ilişkilerine katkılarının desteklenmesi için mütekabiliyet çerçevesinde çalışmalar yapacağız. Çifte vatandaşlığa engel olan, Rusya'daki mevzuatın değiştirilmesi için girişimde bulunacağız.
RUSYA-UKRAYNA KRİZİNDE BARIŞÇIL ÇÖZÜM DESTEKLENECEK
BARIŞ VE İSTİKRARA DÖNÜK ADIMLAR: Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimlerin barışçı biçimde ve bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açmadan çözülmesini destekleyeceğiz. İlhakını tanımadığımız Kırım'da Tatarların haklarının korunması konusunda ısrarlı olacağız.
İLİŞKİLER DEVLETLERLE SINIRLI KALMAYACAK
ORTA ASYA CUMHURİYETLERİ: Tarihsel, kültürel ve akrabalık ilişkimiz olan Orta Asya Cumhuriyetleri ile ihmal edilen ilişkileri ileri noktaya taşıyacağız. Bu ilişkileri çok yönlü kılmak için cesur teşvik mekanizmaları sağlayacak, özellikle dil eğitimi, teknik iş birliği ve ortak araştırma projeleri geliştirme konusunda kurumsal mekanizmalar geliştireceğiz. Başta vize uygulamaları ve çalışma izinleri olmak üzere, bölge ülkeleri ile iletişim ve ulaşım maliyetlerini azaltacak çözüm önerileri geliştirmeye çalışacağız. Bölgenin doğalgaz gibi enerji kaynaklarının daha büyük kapasite ile Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve başka pazarlara ulaştırılması ve ortak refaha katkıda bulunulması için çaba harcayacağız. Devletlerle sınırlı kalan ilişkileri toplumlar arasındaki ilişkilere dönüştürmek için samimi ve sürdürülebilir adımlar atacağız.
BALKANLARDA ÇOK YÖNLÜ VE İKİLİ İŞBİRLİĞİ
BALKANLAR: Demokrasiyi, kültürel çoğulculuğu ve ekonomik refahı aynı anda hedefleyen bir yaklaşımla, Balkanlardaki tüm ülkelerle dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerini ilerleteceğiz. Balkanlarda tarihsel önyargıları besleyecek ve yanlış beklentiler yaratarak bölge halkları arasındaki ilişkileri bozacak politikalardan uzak duracağız. Balkan tarihine bakışta dinsel ve etnik radikalizme hizmet eden hamasi söylem ve yaklaşımlara prim vermeyeceğiz. İlişkilerimizi tek bir tarihsel anlayışın, tek bir ideolojinin ya da siyasi anlayışın dar bakışıyla sınırlamayacağız. Bölgede ekonomik iş birliği ve siyasal istikrarı geliştirmeye yönelik çok yönlü ve ikili iş birliği olanaklarını oluşturacağız.
BALKANLARDA YAŞAYAN TÜRKLER: Balkanlarda yaşayan akraba toplulukların, bulundukları ülkelerde eşit yurttaşlar olarak yaşayabilmesi için çalışacağız. Balkan Türklerinin, yaşadıkları ülkenin demokrasisine ve kalkınmasına katkıda bulunmasını destekleyeceğiz. Onların haklarını ve güvenlik içinde yaşama iradelerini kararlılıkla savunacağız.