Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın (TAVAK) yaptığı araştırmaya göre son yıllarda düşen Avrupa Birliği üyeliğine destek oranı tekrar yükseldi. 10 sene önceki araştırmalarda, Türkiye halkının AB üyeliğine verdiği destek oranı yüzde 70’lerdeyken, son iki-üç yılda bu oran yüzde 20’nin altına inmişti. Fakat TAVAK’ın İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Bursa, Antalya ve Sivas illerinde toplam 1180 kişi ile yaptığı anket sonucuna göre, Türkiye’nin yüzde 34’ü AB’ye tam üye olacağına inanarak sürece destek veriyor. Buna rağmen AB'ye sıcak bakmayanların oranı da hayli yüksek. TAVAK yönetim kurulu başkanı Prof. Dr. Faruk Şen konuya dair açıklamalarda bulundu.
‘HALK ÖZGÜVEN KAYBETTİ’
Şen, Türkiye halkının AB üyeliğine dair düşüncesini değiştiren etkenlerin neler olduğunu şöyle açıkladı:
“2012 yılında gezi olaylarının başladığı Mayıs ayına kadar Türkiye halkında apayrı bir bilinç vardı. AB ülkelerindeki kriz Türkiye’ye yansımadığı için halk kendi ekonomik durumunun iyi olduğundan hareketle özgüven kazanmıştı. Türkiye’nin AB’ye girmeden de gelişebileceği düşünülüyordu. Fakat Türkiye’de son bir buçuk yılda ekonomi belirli ölçülerde dibe vurdu. İnsan hakları ve demokrasi konuşunda bazı olumsuz gelişmeler yaşandı. Tüm bunlar halkın AB’ye tekrar sahip çıkmasına sebep oldu.”
AB’YE SICAK BAKMAYANLARIN ORANI NEDEN YÜKSEK?
Şen, AB üyeliğine sıcak bakmayanların oranının yüksek olmasına ilişkin ise şunları söyledi:
“Artık Türkiye’nin AB’ye girebileceğine dair umutlar tükendi. Almanya Türkiye’ni istemiyor. Almanya’nın istemediği bir Türkiye, zaten AB’ye üye olamaz. 2005’te AB’den ümit kesenler çok azdı. Fakat 2011’den beri Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağına inananların oranı çok yüksek.”
‘ÜYELİĞE OLUMLU BAKAN TEK PARTİ, HDP’
Peki yaklaşan seçimler öncesi AB üyeliği siyasette de rol oynuyor mu? Hangi parti AB üyeliğine daha sıcak bakıyor?
“MHP, her zaman AB’ye karşı olarak bu konuda kendi içinde tutarlı bir politika izledi. AK Parti 2002 ve 2007 seçimlerinde AB üyeliğini öne çıkardı. 2011’de de bu böyle devam etti. Fakat partinin son aday listesine baktığımızda AB konusunda fikir oluşturabilecek hiçbir isim göremiyoruz. CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu dış politikada uzman olarak nitelendirebileceğimiz politikacıların önünü kesti. AB konusunda bilgisi olan hiçbir politikacısı yok. AB, CHP için çok fazla önem ifade etmiyor. Üyeliğe sıcak bakan tek parti HDP. Çünkü HDP, belli kazanımların için AB politikalarının kendi yararına olacağını düşünüyor. Şu süreçte AB’ye en olumlu bakan parti HDP iken, en olumsuz bakan ise MHP.”