ABD ve Küba liderleri, Aralık 2014’te Papa Franciscus’un arabuluculuğuyla aldıkları ilişkileri normalleştirme kararının ardından ilk kez yüz yüze gelecek. Ayrıca Fidel Castro önderliğindeki 1959 Küba Devrimi’nden bu yana ilk kez bir ABD ile Küba başkanı aynı masayı paylaşacak. İkilinin özel bir görüşme yapıp yapmayacağı bilinmiyor, ancak selamlaşıp kısa süre de olsa sohbet etmeleri bekleniyor.
Obama ve Castro en son Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın 2013’teki cenaze töreninde ‘karşılaşmıştı.’ Obama konuşmasını yapmak üzere kürsüye giderken Castro’nun elini sıkmış, ikilinin bir süre sohbet etmesi de dikkat çekmişti. Küba’nın Mandela ile ilişkisini anlattığı bir yazı kaleme alan eski lider Fidel Castro da Raul’ü ‘dik duruşu ve ağırbaşlılığından’ dolayı tebrik etmişti. Castro’ya göre ‘hem samimi hem de kararlı bir duruş’ sergileyen Raul kendini İngilizce olarak “Sayın Başkan, ben Castro” diye tanıtmıştı.
Obama ve Castro, 2000’de dönemin ABD ve Küba liderleri Bill Clinton ile Fidel Castro’dan bu yana el sıkışan ilk ABD’li ve Kübalı liderler oldu. New York’taki BM zirvesindeki tokalaşma ise fotoğraflanamamıştı.
DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN 'İLK İLK'
Diğer taraftan dün (perşembe) gece ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez ile bir araya geldi. Bu buluşma da Küba devriminden bu yana iki ülke arasındaki en üst düzey görüşme olarak kayıtlara geçmiş oldu.
Öte yandan Küba ABD’nin yasak getirmesinden dolayı bu yıl Zirve’ye ilk kez katılıyor. Nitekim hem Küba’nın katılımına izin verilmesi hem de Obama’nın Panama’dan önceki durağı Jamaika’da yaptığı açıklamalar buzların çözülmesi yolunda önemli adımlar görülüyor.
‘Ulusal tehdit’ listesine aldığı Venezüella’nın petrolüne bağımlı olmak istemeyen Karayip ülkelerine desteğini göstermek için gittiği Jamaika’da konuşan Obama, Küba’nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılabileceğine işaret etmiş, “Geçmişin mahkûmu olmak istemiyoruz. Bir şey 50 yıl boyunca işe yaramamışsa, yapmaya devam etmenin bir manası yoktur. Artık yeni bir şeyler denemeniz gerekir” demişti.
Beyaz Saray yetkilileri de yönetimin bu yönde bir karar vermeye çok yakın olduğunu ima etmişti. Küba gerçekten de teröre mali destek veren ülkeler listesinden çıkarılırsa, müzakerelerin en zorlu engeli aşılmış olacak ve 50 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez büyükelçilik açılacak.